Recept apfelstrudel

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Apfelstrudel

Österrikes nationalefterrätt. Apfelstrudel serveras med vaniljsås, glass eller vispad grädde.

Utskriftsvänlig version

Apfelstrudel med sökord som efterrätt, nyår, äpple, dessert och frasig

Ingredienser (6 portioner)

  • Deg
  • 8 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1/2 dl matolja
  • 1,75 dl ljummet vatten
  • florsocker
  • matolja till pensling
  • Fyllning
  • 100 g russin
  • 3 msk ljus rom
  • 150 g smör
  • 2 dl ströbröd
  • 2 kg syrliga äpplen
  • 100 g hasselnötskärnor och/eller skållad mandel
  • 2 dl socker
  • kanel
  • pressad citron

Tillagning

  1. Arbeta ihop vetemjöl, salt, ägg, olja och ljummet vatten till en smidig deg.
  2. Låt degen vila i 30 minuter.
  3. Lägg den sedan på en mjölad handduk och kavla ut den.
  4. Mjöla in händerna väl.
  5. För försiktigt in dem under degen och dra den varsamt utåt tills degen är mycket tunn.
  6. Skär bort de tjocka degkanterna och spara dem.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Droppa rommen över russinen.
  9. Rosta skorpmjölet i lite smör och strö det över degen.
  10. Skala äpplen, kärna ur dem och skiva dem tunt.
  11. Blanda äppelskivorna med russin, nötter, socker, kanel och citronsaft.
  12. Pensla ovansidan med olja.
  13. Fördela blandningen över degen.
  14. Rulla ihop allt till en tjock rulle, vik in degändarna och tryck ihop dem prydligt.
  15. Granera ovansidan med degkantsresterna och picka rullen med en gaffel.
  16. Smält resten av smöret.
  17. Lägg rullen på en smörad plåt, pensla degrullen med smör och grädda 35-45 minuter i ugn; pensla då och då med smält smör.
  18. Tag ut apfelstrudeln, skär den i smala portionsbitar, pudra över florsocker och servera medan den fortfarande är varm.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Fontebride (Frankrike, 145 kr, varunr: 4113)

Kommentera detta Apfelstrudel recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013