Recept ankbröst med ingefära och mangopuré

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Ankbröst med ingefära och mangopuréStjärnrecept

Det här är riktig lyxig festmat. Mangosåsen passar utmärkt med det möra ingefärsmarinerade ankköttet. Det är viktigt att man inte steker ankan för länge så att den blir torr - den ska vara saftig och rödrosa i mitten.

Receptet är hämtat ur boken Äta ris: Maten och livet i Vietnam (ICA Bokförlag). Köp den på Bokus för 190 kr.

Utskriftsvänlig version

Ankbröst med ingefära och mangopuré med sökord som vietnam, mango, wok, ingefära och anka

Ingredienser (4 portioner)

  • Ankbröst
  • 400 g ankbröst
  • 50 g färsk ingefära
  • 1 nypa salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk Shaohsing-vin (kan ersättas med torr sherry)
  • 1 krm peppar
  • ½ dl matolja
  • Mangopuré
  • 1 mogen mango, cirka 350 g
  • 30 g smör
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk fisksås
  • ½ dl vatten

Tillagning

  1. Marinering: Skölj ankbrösten och torka av dem med hushållspapper.
  2. Skala och skiva och krossa den i en mortel. Tillsätt salt, pressad vitlök, vin eller sherry och peppar.
  3. Marinera köttet i blandningen minst en timma.
  4. Tillagning och servering: Hetta upp olja i en wok eller liknande med lock. Bryn ankbrösten utan marinaden i cirka 4 minuter på var sida tills skinnet blivit gyllenbrunt.
  5. Tillsätt marinaden och ½ dl vatten. Sätt på locket och låt sjuda i cirka 5 minuter.
  6. Mangopuré: Skala mangon och tärna fruktköttet.
  7. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mangon och ingefäran och lät koka några minuter tills fruktköttet mjuknat och börjat safta sig.
  8. Tillsätt fisksåsen, honungen och vattnet. Låt koka upp och slå av värmen.
  9. Kör allt i en mixer tills det bildats en jämn smet.
  10. Servering: Servera med lite sallad och klibbigt ris med linser, jasminris eller stekt potatis.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Roodeberg (Sydafrika, 87 kr, varunr: 7451)

4 kommentarer

  1. Hanna:

    Vad är det här för oseriöst recept som inte anger någon ungnstemperatur? Skärpning!

  2. Anders:

    5 stjärnor

    Det här var supergott!

    Hanna - Varför ska man ange ugnstemperatur när man överhuvudtaget inte ska använda ugnen? Oseriös kommentar. Skärpning!

  3. ÅSa:

    5 stjärnor

    Hanna! Skärpning själv! Var står det att denna rätt ska in i ugnen?

    Detta var ett fantastiskt recept! Enkelt att tillaga och lätt att komma ihåg:-)

  4. Erik:

    5 stjärnor

    Riktigt gott! Lite extra mango gjorde inte den urgoda purén sämre heller.. =)

    Ugnstips: Lite snabb förstekning i stekpanna (½-1 minut per sida) följt av ca 20 minuter i en 125 grader varm ugn fungerade kaninfint för mina pippifåglar (55-60 grader innertemperatur).

Totalbetyg: 5 baserat på 3 betyg

Kommentera detta Ankbröst med ingefära och mangopuré recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013