Recept Flädersaft

Hoppa till innehållet
Recept centralen

FlädersaftStjärnrecept

Fläder växer vilt i stora delar av Sverige och blommar ymnigt. Detta sker oftast under juni månad. Man kan göra saft både på fläderblom och på de fläderbär som bildas, men det vanligaste och enklaste är att man använder blomklasarna.

Flädersaften påstås kunna bota eller förebygga förkylningar och hålla kvar de snälla hustomtarna. Inget av dessa påståenden har bevisats i kliniska tester.

I Skåne kallas fläder ibland hylle och flädersaft kallas således hyllesaft.

Receptet ger ca 3 liter fläderblomsaft. Flädersaft förvaras bäst i plastförpackningar i frysen.

Utskriftsvänlig version

Flädersaft med sökord som fläder, saft, svalkande, juni och midsommar

Ingredienser (1 portion)

 • 40-50 klasar fläderblommor
 • 3-4 stora citroner
 • 2 liter vatten
 • 2 kg strösocker
 • 30 g citronsyra

Tillagning

 1. Plocka fläderblommorna.
 2. Lägg de nyplockade blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst sju liter.
 3. Borsta citronerna noga under varmt vatten och skiva dem tunnt. Lägg dem i kärlet tillsammans med fläderblommorna.
 4. Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock.
 5. Låt saften stå svalt i 3-4 dagar.
 6. Sila saften och häll upp den i plastlådor med lock. Förvara saften i frysen.

39 kommentarer

 1. Mika:

  5 stjärnor

  Supergod flädersaft. Blev just klar. Det är verkligen konserverad sommar att ha sin egen flädersaft!!!

 2. Tobbe:

  5 stjärnor

  Det brukar vara bra att röra om i saften i alla fall någon gång per dag, annars kan den jäsa (och då inte på ett bra sätt ;-).

  Men kanongod blir den!

 3. Jessica:

  Har man inte något konserveringsmedel i när man tappar upp den på flskor, det brukar det stå i andra recept, för att saften ska hålla sig längre och inte riskera att börja mögla...

 4. Peter:

  5 stjärnor

  Om man förvarar den fryst slipper man koserveringsmedel....

 5. Sofia:

  5 stjärnor

  ...och får dessutom kall saft direkt, när man blandar den med vatten. (P.g.a. sockret fryser inte saften helt, utan får sorbet-konsistens ungefär, vilket gör att man lätt kan skeda upp till ett glas eller två.)

 6. irene:

  5 stjärnor

  det var första gången som jag gjort saft... men vilken sucee det blev. jätte bra och gott recept tack så mycket

 7. *J*:

  5 stjärnor

  Älskar fläderblomsaft mormor brukar nästan alltid göra det

 8. Foteranolia Semputicum:

  lol

 9. Anna:

  Stå svalt, skulle det vara. Det står i receptet att kärlet ska stå svalt i ett par dagar.

 10. Receptcentralen.se:

  @ Anna:

  har du plats i kylskåpet funkar det om du täcker över kärlet ordentligt (så det inte tar smak av något annat i kylskåpet). Men annars är källare (gärna matkällare om det finns) eller en garderob bra. Vi gjorde just en sats som blev klar idag och den stod i en halvsval garderob och blev kanongod och hade inte jäst det minsta.

 11. Erik:

  4 stjärnor

  Lite väl mycket socker, jag skulle ta 1,5 kg. Jag följde receptet och tyckte att slutresultatet blev för sött...

 12. Micke hbg:

  5 stjärnor

  Citronsyran plus citronerna värkar som konserveringsmedel.. Jag hade med ett par stjälkar rabarber i min som vanligt.. ger en god syra samt en liten rosa ton i färgen, bara ett tips

 13. lena rundström:

  4 stjärnor

  när saften är klar, gör citron och flädermarmelad på citronerna du använt. 3 stora och 4 mindre citroner väger ca 1 kg.Då har du god saft + dundergod marmelad

 14. lena r:

  3 stora ELLER 4 små citroner = 1 kg

 15. Ewa:

  Hur gör du Fläder och citron marmeladen på citronerna som blir kvar av saften.
  Ewa

 16. Sandra:

  5 stjärnor

  Kanon!

 17. Per A:

  5 stjärnor

  Om man vii få saften på vanliga flaskor hetta< upp saften fort i en kastrull tillsätt natriumbensonat 3-4 tsk fyll därefter på väl spolade väl skäljda flaskor med en lösning av natriumbensonat och vatten därefter hetta upp flaskorna till 90 grader i ugn och koka korkarna därefter häll upp saften och försegla flaskorna DIREKT. därefter kan de stå 20 år utan kvalitetsfall. vi hittade mormors fläder och vinbässaft från 1966 2003 när vi flyttade och den var fortfarande kanonbra!

 18. Petra:

  Väldigt nyfiken på att göra min första sats Flädersaft. Undrar om man kan byta ut sockret mot honung eller något annat? Jag undviker socker och har inget hemma.
  Undrar även om det går att använda rabarber istälet för vinsyra eftersom jag är långt ute på landet och inte har vinsyra med mig.
  Spännande...

 19. m:

  Måste man ha plast flaskor? Går det inte lika bra med glasflaskor?

 20. Katarina:

  4 stjärnor

  Har precis gjort flädersaft för första gången. Fick dock med lite svarta löss eller vad det är ser jag nu när saften är klar. Gör detta något? Går det att dricka ändå?

 21. Ann-Marie liljegren:

  Det blir ännu godare med vinsyra i stället för citronsyra!
  AnnMarie

 22. Ullis:

  5 stjärnor

  Smakade ljuvligt, ska göra vår andra sats nu. Kommer dock dra ner på sockret ca 5dl.

 23. Marianne:

  Ett gammaöt och skert sätt att bevara saft och bär-eller äppelmos är, att hälla upp det i heta flaskor / burkar. Poängen är, att flaskorna och korkarna är lötlagda ca 8 timmat innan upphettningen. Då börjar eventuella mögelsporer att växa, varvid hettan rår på dem. Inga konseveringsmedel - inte heööer socker behövs!
  Fläderblommorna brujar jag uttryckligen låta jäsa - håller glaskärlet vid soligt fönster i tre dagar, varfeter saften efter silning sätts på flaskor som ställs svalt. Allra bäst efetr ett halvår i källare! Varken citronsyra eller andra konserveringsmedel behövs. Tog just sista fjolårsflaskan ur källaren och drt var ljuvlig lemonad med kolsyra! Smakar inte alls jäst. Ekologiskt också då du slipper frysen.

 24. Ulrica :

  5 stjärnor

  Enkel och ljuvligt god saft. Ska sätta sats nummer två nu, kommer dock att dra ner ca 5 dl på sockret.

 25. Anton:

  4 stjärnor

  Blommor plockade och nu ska här göras flädersaft. Men hur vet man att man inte fått tag på druvfläder (som lär vara giftig)? Går det att förväxla dem båda?

 26. Emma:

  5 stjärnor

  Supergod blev min! Vissa tror att pensionärer bara gör sånt här. Jag är 14, har mitt eget fläderträd & tycker det är sjukt kul att göra egen saft/sylt osv..

 27. Saft:

  5 stjärnor

  Årets flädersaft är klar. Blev utsökt. Följde råden här i kommentarerna om att minska till 1,5 kg socker och det blev perfekt. Kan tänka mig att det hade blivit för sött om man kört på 2 kg socker.

 28. EwaH:

  5 stjärnor

  Jag gjorde Marmelad på Citronerna som blev kvar efter att man silat. Blev gott.

 29. Carina:

  5 stjärnor

  Skala citronerna med en potatisskalare och pressa citronerna och lägg i saften och skalen ist för skivade citroner så riskerar du inte att det vita under citronskalet gör saften besk.

 30. Inga:


  Det går utmärkt att byta en tredjedel av sockret till honung.
  Har någon recept på fläderbärsaft?

 31. Märit:

  Svar till Anton.
  Hur man vet vilken fläder som är ätlig eller inte.
  Kolla blomklasarna. De som växer som en paraplyställning är ätliga.( " paraply= skydd ") Ser blomklasen ut som syrenblomsklase är den oätlig.
  Kolla sedan färgen på bären.
  "Röd = död" "Svart = saft" Lätt komma ihåg.

 32. Annette:

  5 stjärnor

  Jag skalar alltid citronerna, med potatisskalare, innan jag skivar dem. Skalet ska med i saften, men när saften är klar plockar jag upp skalen och torkar dem. Blir ett supergott godis eller som smaksättning i skorpor med vanilj eller småkakor.
  För att göra saften mer hållbar, kokar man upp den efter man silat av den. Skumma av och häll upp saften i rena, varma flaskor. Förslut med en gång. När saften kallnar bildas ett vaccum i flaskan som gör att den håller mycket längre.

 33. Catharina:

  4 stjärnor

  Byt ut en citron mot en lime........ Supergott

 34. lisbeth:

  5 stjärnor

  flädersaften står sig bra i jordkällare med citronsyra eller vinsyra i sockerlagen, hade en flaska kvar från 2011 och den var lika fin.

 35. Marie:

  Försvinnande god saft! Jag brukar frysa in en extra omgång fläderblommor, så kan man göra en sats saft till när första omgången tagit slut. Bra för oss med mindre frysar!

 36. Johanna:

  Lärorikt recept och inte minst kommentarerna!
  Prövar detta med vinsyra 50g istället för citronsyra, och två liter socker, läst att man kan lägga till både det ena och det andra innan man fryser ner för att få syrlighet/sötma efter smak. Hade 65 klasar och kör knappt fyra liter vatten så får vi se...
  En sak apropå kommentarerna:
  Det vita innerskalet på citrusfrukter är både konserverande och konsistensgivande= naturligt pektin.
  Sett att vissa bara tar saften och det gula skalet ( ofta även i marmeladrecept) men det är lite av ett misstag om man inte vill tillsätta pektin och natriumbensoat, himla onödigt.
  Kokar man marmelad kan man ha den vita pulpan i en sildukspådee i koket och pressa ur sen, om man inte vill ha beska alls i marmeladen ;)
  Tack för tipsen och receptet! :)

 37. Johanna:

  Lämnar förresten tips på godaste sommardrickan!
  I liter utblandad flädersaft, fem långa skalremsor "rabarberkrull", fem halverade jordgubbar, en stor kvist färsk basilika och 1-2 citron el limeskivor ovanpå. Låt stå i kylen över natten el dagen, lyft sen citrusskivorna och fyll på med is och lägg tbx som "lock".
  Vackert och totalt beroendeframkallande :-P

 38. Lena:

  Hej någon som vet hur mycket bärklasar man ska använda om man vill göra på bären ? Samma recept som med blommorna ?

 39. jenny paulsson:

  varför citron el vinsyra om man fryser ner den???

Totalbetyg: 4,8 baserat på 22 betyg

Kommentera detta Flädersaft recept

* = Obligatoriskt fältVi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013