Recept äkta maskrosvin

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Äkta maskrosvin

Det finns många ätliga ogräs. Av maskrosen vackra blommor kan man till exempel göra maskrosvin.

Sedan 1994 är det lagligt till och med för svenskar att tillverka vin och starköl för eget behov. Maskrosvin kan lagras några år om det står eller ligger svalt.

Utskriftsvänlig version

Äkta maskrosvin med sökord som vin, citron, sommar, klassiker och juni

Ingredienser (4 portioner)

  • 3 l avstjälkade maskrosblommor
  • 3 ½ l vatten
  • 1 ½ kg strösocker
  • 3 citroner

Tillagning

  1. Plocka blommorna en solig och varm dag när de är som störst. Nyp av stjälken under blomman.
  2. Koka vattnet.
  3. Lägg maskrosorna i en hink och slå över det kokande vattnet. Låt stå övertäckt i ett dygn.
  4. Sila av blommorna och häll tillbaka vätskan i hinken.
  5. Tillsätt strösockret och rör om ordentligt.
  6. Tvätta och skiva citronerna, lägg dem i hinken.
  7. Täck över med en handduk och låt stå ungefär en månad.
  8. Citronskivorna flyter lätt upp till ytan, tryck ned dem då och då, annars kan de börja mögla och då måste allt slängas.
  9. När jäsningen har upphört silas citronskivorna av och vinet hälls i en damejeanne.
  10. Låt stå ett år, filtrera, häll på flaskor och korka igen.
  11. Lagra vinet minst ett år.

8 kommentarer

  1. Marina Johansson:

    En fråga!
    Om vin jäst klart efter en månad, varför ska man då hälla upp i damejeanne? Brukar inte vin jäsa i en damejeanne?

  2. t:

    Man kan jäsa på en damejeanne eller på att annat jäskärl, till exempel en jäshink. Sedan kan man tappa om det på damejeanne för att bulklagra det. Glas är bättre än plast för lagring då alkoholen kan få ämnen från plasten att fällas ut i vinet.

  3. toni:

    Man blir ju full på de !!:)

  4. Kalle:

    Ska man använda vattenlås till lagringen på sin damejeanne eller räcker det med att man har en stor svagdrickflaska som man bara stänger igen med kapsylen?

  5. Keena:

    5 stjärnor

    Hej, testade detta recept men tog allt ggr 4. Nu vill det inte börja jäsa. Har Ni några tips?

  6. J:

    0 stjärnor

    Det kommer inte börja jäsa om man häller kokande vatten över maskrosorna.. Tillsätt vinjäst enligt ett riktigt recept.

  7. Guðrún Bjarnadóttir:

    5 stjärnor

    Detta har jag gjort i 20 år, alltid kokad vattnet alltid bra utom året som allt möglade ;) sparar flaskorna helst i 2 år minst, då smakar det bäst.

  8. Conny:

    Vilken temperatur skall man ha vid jäsningen i omgivningen ??

Totalbetyg: 3,3 baserat på 3 betyg

Kommentera detta Äkta maskrosvin recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013