Recept äkta maskrosvin

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Äkta maskrosvin

Det finns många ätliga ogräs. Av maskrosen vackra blommor kan man till exempel göra maskrosvin.

Sedan 1994 är det lagligt till och med för svenskar att tillverka vin och starköl för eget behov. Maskrosvin kan lagras några år om det står eller ligger svalt.

Utskriftsvänlig version

Äkta maskrosvin med sökord som vin, citron, sommar, klassiker och juni

Ingredienser (4 portioner)

 • 3 l avstjälkade maskrosblommor
 • 3 ½ l vatten
 • 1 ½ kg strösocker
 • 3 citroner

Tillagning

 1. Plocka blommorna en solig och varm dag när de är som störst. Nyp av stjälken under blomman.
 2. Koka vattnet.
 3. Lägg maskrosorna i en hink och slå över det kokande vattnet. Låt stå övertäckt i ett dygn.
 4. Sila av blommorna och häll tillbaka vätskan i hinken.
 5. Tillsätt strösockret och rör om ordentligt.
 6. Tvätta och skiva citronerna, lägg dem i hinken.
 7. Täck över med en handduk och låt stå ungefär en månad.
 8. Citronskivorna flyter lätt upp till ytan, tryck ned dem då och då, annars kan de börja mögla och då måste allt slängas.
 9. När jäsningen har upphört silas citronskivorna av och vinet hälls i en damejeanne.
 10. Låt stå ett år, filtrera, häll på flaskor och korka igen.
 11. Lagra vinet minst ett år.

9 kommentarer

 1. Marina Johansson:

  En fråga!
  Om vin jäst klart efter en månad, varför ska man då hälla upp i damejeanne? Brukar inte vin jäsa i en damejeanne?

 2. t:

  Man kan jäsa på en damejeanne eller på att annat jäskärl, till exempel en jäshink. Sedan kan man tappa om det på damejeanne för att bulklagra det. Glas är bättre än plast för lagring då alkoholen kan få ämnen från plasten att fällas ut i vinet.

 3. toni:

  Man blir ju full på de !!:)

 4. Kalle:

  Ska man använda vattenlås till lagringen på sin damejeanne eller räcker det med att man har en stor svagdrickflaska som man bara stänger igen med kapsylen?

 5. Keena:

  5 stjärnor

  Hej, testade detta recept men tog allt ggr 4. Nu vill det inte börja jäsa. Har Ni några tips?

 6. J:

  0 stjärnor

  Det kommer inte börja jäsa om man häller kokande vatten över maskrosorna.. Tillsätt vinjäst enligt ett riktigt recept.

 7. Guðrún Bjarnadóttir:

  5 stjärnor

  Detta har jag gjort i 20 år, alltid kokad vattnet alltid bra utom året som allt möglade ;) sparar flaskorna helst i 2 år minst, då smakar det bäst.

 8. Conny:

  Vilken temperatur skall man ha vid jäsningen i omgivningen ??

 9. Herr Kraaka:

  2 stjärnor

  Maria Johansson: du kan jäsa på damejeanne eller i jäshink men damejeannen har den fördelen att den smalnar av upptill, vilket betyder mindre kontaktyta med luft. Om du fyller damejeannen ordentligt så är risken mindre att syre från luften oxiderar ämnen i vinet. Oxiderat vin = blä. Jag är ganska säker på att de plaster som jäshinkar (och andra matförpackningar) görs av är tillräckligt kemiskt icke-reaktiva för att se avfällda ämnen som en försumbar risk. Så jag oroar mig inte för plast.

  Kalle: om du stänger flaskan under pågående jäsning så stoppar du utflödet av den koldioxid som bildas i stora mängder. Detta är inte bra då det kan leda till att din flaska i värsta fall spricker av trycket. I bästa fall avstannar jäsningen, och det vill du ju inte heller. Köp ett jäsrör och en gummihätta i passande storlek i en bryggbutik. Jäsröret ger dig en indikation på hur bra/dåligt din mäsk jäser och det är dessutom trevligt att sitta och titta på bubblandet.

  Keena: Precis som J skrev så rekommenderar jag att du använder vinjäst från en bryggbutik. Det finns olika jästsorter, lite beroende på hur starkt du vill ha ditt vin. Detta receptet verkar vara för ett vildjäst vin, vilket är spännande och kan bli jättegott (eller jätteäckligt beroende på vad sorts vildjäst som sitter på blommorna/citronerna), men inget jag skulle rekommendera till nybörjare. Problemet som jag ser med receptet är att du dödar vildjästen när du häller kokhett vatten på blommorna. Ett alternativ är att du sparar några blommor som du lägger i när den övriga vätskan väl har nått rumstemperatur. Då kommer den vilda jästen som (förhoppningsvis) finns på de icke skållade blommorna att föröka sig, så länge det finns syre i vattnet, och sen börja omvandla sockret till alkohol och koldioxid, dvs. jäsa. Risken med detta är förstås att det också kan finnas bakterier och mögelsvampar på blommorna, varför jag ändå rekommenderar nybörjare att använda en vinjäst från butik. Det finns många bra bryggeributiker på nätet.

  Conny: ca 19°c - 23°c är bra temperatur för att jäsa vin. Över 24°c kan jästen börja producera ämnen som smakar illa, s.k. finkeljäsning. Om man vill göra mousserande vin är däremot 14°c - 16°c bästa temperatur, eftersom det ger en långsammare jäsprocess. Men det kräver en del extra arbete när huvudjäsningen är klar. För mer info, köp en vinberedningsbok.

  Jag kan rekommendra att man köper en bok (eller fler) om vinberedning. Jag framställer i huvudsak olika fruktmjöder själv och mina två mjöder för den här säsongen är björksav/krusbär och slånbär/mandel/älggräs. Men principerna är exakt desamma som hos vin och jag har haft massor av nytta av den literatur som finns. Det är fantastiskt roligt att hålla på med vinberedning, mjödberedning och ölbryggeri. Ännu roligare blir det om du faktiskt lyckas, vilket du ökar chanserna för om du är väl påläst och förberedd. Och ju bättre du förstår processen, desto mindre nojja behöver du ha.

Totalbetyg: 3 baserat på 4 betyg

Kommentera detta Äkta maskrosvin recept

* = Obligatoriskt fältVi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013