Recept vaniljbullar

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Vaniljbullar

Vill man göra riktigt goda vaniljbullar finns inga genvägar. Man måste göra allt från grunden. Det här receptet ger garanterat supergoda vaniljbullar.

Utskriftsvänlig version

Vaniljbullar med sökord som vanilj, bulle, socker, söt och fikabröd

Ingredienser (20 portioner)

  • Deg
  • 75 g osaltat smör
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 1 dl grädde
  • 25 g jäst
  • 4 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl
  • Vaniljkräm
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 125 g socker
  • 40 g maizenamjöl
  • 25 g osaltat smör
  • Garnering
  • smält smör
  • strösocker

Tillagning

  1. Deg: Smält smöret.
  2. Tillsätt mjölk och grädde och värm fingervarmt (37 grader).
  3. Lös upp jästen i vätskan.
  4. Vispa ägg och socker smidigt i en degbunke.
  5. Tillsätt ägget och degspadet.
  6. Arbeta i mjöl och salt till en smidig deg.
  7. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  8. Vaniljkräm: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
  9. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Lägg fröna tillsammans med stången i mjölken.
  10. Koka upp. Ta bort från värmen. Låt stå i 15 minuter och ta sen upp stången.
  11. Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke.
  12. Tillsätt vaniljmjölken under vispning. Vispa blandningen helt slät.
  13. Koka försiktig upp blandningen under konstant omrörning.
  14. När den kokar ordentligt tillsätts smöret.
  15. Ta bort kastrullen från värmen.
  16. Vispa vaniljkrämen helt slät.
  17. Passera krämen genom en sil ner i ett kärl som är placerat i ett iskallt vattenbad.
  18. Täck kärlet med plastfilm.
  19. Utbakning: Kavla ut degen.
  20. Ta ut rundlar ca 10 cm stora.
  21. Klicka fyllning på rundlarna och nyp ihop dem.
  22. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  23. Låt jäsa i minst 30 minuter.
  24. Sätt ugnen på 225 grader.
  25. Grädda vaniljbullarna i 8-10 minuter.
  26. Pensla de nygräddade bullarna med smör och rulla dem i strösocker.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Fontebride (Frankrike, 145 kr, varunr: 4113)

12 kommentarer

  1. Spun:

    5 stjärnor

    Gudagott.

  2. Gonzales:

    4 stjärnor

    Dom blev goda även med vaniljkräm från pulver!

  3. Fråga-Din-Mamma:

    hallå måste man ha krämen ppå? kan man ha den i bullen?

  4. Din-Pappa-Svarar:

    Jag fattar inte, våra är i ugnen och några är degiga och några är bruna.......... kommer senare med resultatet... :S

  5. christoffer:

    5 stjärnor

    ja det kan man du lägger bra uppe på om du skänner
    fär det :=)

  6. Lisa:

    Hur länge ska dem jästa? Kan inte hitta det eller är jag blind? :)

  7. Receptcentralen.se:

    @Lisa:
    Degen ska jäsa till dubbel storlek. Det tar olika lång tid beroende på rumstemperatur mm. Men om du tvunget måste ha en tidsangivelse så är det runt 30 minuter som gäller.

  8. hejohallådär:

    de var blääckigga!!!!

  9. nat:

    Dubbelkolla instruktionerna på tillagning av deg. Först står det vispa ägg och socker, sen står det tillsätt ägget i degspadet...

  10. bullmamman:

    mums - vad gott det var! supergott med chardonnay till!

  11. schakrakerstin:

    5 stjärnor

    gör inte bullarna vid fullmåne! då bränns de lätt - jättegoda annars :)

  12. donjuan:

    4 stjärnor

    inte lika bruna eller söta som jag, men goda ändå ;)

Totalbetyg: 4,6 baserat på 5 betyg

Kommentera detta Vaniljbullar recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013