Recept surdeg på råg

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Surdeg på råg

Om man blandar i surdeg i sina brödrecept så har det tre fördelar. Först och främst blir brödet godare med en fylligare smak och det blir även nyttigare. Brödet blir även mycket mindre smuligt när man äter det.

Utskriftsvänlig version

Surdeg på råg med sökord som surdeg, råg, bröd, mjöl och vatten

Ingredienser (5 portioner)

 • 4 dl vatten
 • 2 ½ dl grovt rågmjöl
 • 2 dl fint rågmjöl

Tillagning

 1. Dag 1: Mixa 2 dl vatten och 2 ½ dl grovt rågmjöl så att degen blir slät.
 2. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
 3. Dag 3:Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl fint rågmjöl.
 4. Vispa jämnt, plasta in och låt stå i 1 dygn.
 5. Dag 4:Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl fint rågmjöl.
 6. Vispa jämnt, plasta in och låt stå i 1 dygn.
 7. Dag 5: Nu är surdegen färdig. Baka ut i önskade recept, förvara lite i kylskåp och frys in det du inte behöver.

2 kommentarer

 1. Erik:

  4 stjärnor

  Det här ett gott bröd, har gjort flera liknande varianter, jag brukar dock ha i lite salt i första steget som jag hittade tips om i något recept, minns ej vad det skulle vara bra för men det brukar bli gott :-)

 2. Rostok:

  Jag använder inte salt i det stadiet, har aldrig läst/hört att man ska det. Salt har jag i degen när jag har knådat den minst 10 minuter, oftast mer. Inte förrän då alltså. När jag bakar brödet, inte i surdegsstarten alltså.

  Jag vill tillägga att om det inte bubblar ur röran så bör man fortsätta att mata den och låta den stå i rumstemperatur, det kan dröja upp till 7 dagar, har jag märkt, beroende på årstid och rumstemperatur. Säkert spelar även vatten och mjölkvaliteten in. Surdegsstart blir alltid bäst om man använder ekologiskt mjöl. Det säger sig själv, inga svampmedel osv. En surdegsstart bildar ju sitt eget jäst som är en sorts svamp.

Totalbetyg: 4 baserat på 1 betyg

Kommentera detta Surdeg på råg recept

* = Obligatoriskt fältVi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013