Smördeg

Göra egen smördeg är inte så svårt om man bara är noggrann. Detta recept är med riktigt smör. Vill man förenkla det lite så använder man margarin istället, precis som i butikernas “smördeg”, men det blir inte riktigt lika gott.

Av smördegen kan man göra oräkneliga kakor och även endel maträtter.

Ingredienser (1 portion)

275 g vetemjöl
1 ¼ d kallt vatten
1 tsk ättika
200 g osaltat smör
1 liten nypa finsalt

Tillagning

Ingredienserna bör i möjligaste mån ha samma temperatur. Frys alltså mjölet nån kvart och ta fram smöret. Eller förvara alla ingredienser i kylskåp några timmar innan bakningen ska ske.

Häll det mesta av mjölet i en bunke helst en maskin typ matberedare eller kitchenaid.

Tillsätt vatten, ättika och knappt 25 g smör.

Arbeta ihop till en deg. Låt vila 15 minuter i plastpåse eller inlindad i plast- eller aluminiumfolie i kylen.

Ta ut degen och skär ett djupt kryss i mitten. Kavla så att degen bildar en fyrkant 30 x 30 cm.

Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen.

Skiva resten av smöret och lägg det på kvadraten.

Vik degen så att hörnen möts på mitten och bildar ett kuvert. Vänd degen upp och ner.

Kavla eller platta ut degen försiktigt.

Mjöla lätt på både över- och undersida,så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara 30 x 30 cm.

Vik degen i 3 delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den sedan i 3 delar åt andra hållet.

Låt den vila kallt minst 15 minuter.

Kavla ut degen på nytt till en något större fyrkant än vid förra vikningen.

Vik ihop degen 3 gånger åt ena hållet, kavla och 3 gånger åt andra hållet och kavla.

Låt vila kallt minst 15 minuter.

Upprepa vikning och kavling 1 gång till.

Nu är degen klar att bakas med.

Fler liknande recept