Recept schackrutor

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Schackrutor

En spröd kaka med två smaker som man lätt gör själv. Förvara i en lufttät burk så håller de minst en vecka.

Utskriftsvänlig version

Schackrutor med sökord som kakao, småkaka, smör, fikabröd och billigt

Ingredienser (40 portioner)

  • 270-300 g vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 2 msk kakaopulver
  • 2 msk vaniljsocker

Tillagning

  1. Lägg mjölet i en hög.
  2. Gör en fördjupning i mjölet. Dela smöret i mindre bitar och lägg i det tillsammans med strösockret.
  3. Arbeta snabbt ihop allt till en deg med hjälp av fingrarna.
  4. Dela degen i 2 delar. Arbeta in kakao i den ena degdelen och vaniljsocker i den andra.
  5. Låt de båda degarna vila i kylskåp en stund om degen blivit väldigt mjuk.
  6. Dela båda degarna i 2 delar och rulla ut alla 4 delar till 25-30 cm längd.
  7. Lägg ihop dem till en längd och lägg in den minst en halvtimme i kylskåpet.
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Skär längden i ca 40 delar och lägg dem på bakplåtspapper.
  10. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

26 kommentarer

  1. sharara:

    jag förstod inte att hur man skulle göra dom i rutor?

  2. Eleonore:

    Gör två små långa rullar av vit deg samt två små långa rullar av brun deg och lägg dem sedan ovanpå varann (så att det blir rutor när du skär dem liksom)...svårt att förklara haha

  3. jenny:

    du lägger en brun och vit deg brevid varann. sen lögger du en vit på den bruna och en brun på den vita. och då kommer det att bli såna rutor när du skär dem.

  4. Anonym:

    Men hur får man den vita degen vit?
    Tar man utan kakao eller? Eller lägger
    man till vaniljbulver/socker?

  5. Anonym:

    Asså fösöker fåstå men fattar ej hur det kan bli rutor.... :S

  6. Receptcentralen.se:

    @Anonym#1: Du tillsätter kakaopulver till hälften av degen bara. Den andra hälften behåller du som den är.

    @Anonym#2: Läs igenom allt långsamt en gång så kommer du att förstå.

  7. Filippa:

    Aldrig lyckas jag med kakor.. :P
    Varför blir min deg så torr/smulig? Den går inte att forma, har jag råkat få för lite smör kanske?

  8. Receptcentralen.se:

    @Filippa:

    Trist att dina kakor blev misslyckade. Det troliga är att du "packar" vetemjölet när du mäter upp det med decilitermått. Har du en köksvåg kan du prova att väga upp vetemjölet istället. 1 dl vetemjöl=60g.

  9. barbamamma:

    det blev smuligt för mig också, går inte att forma till längder :(

  10. Johanna:

    5 stjärnor

    Bakar alltid dessa..

    att få de som rutor :

    dela degen i två delar
    häll kakaon i en utav bunkarna & vaniljsockret i en.

    dela sedan var dera deg en gång till och rulla ut de till 4a längder, lägg sedan en brun ovanför en vit, och lika dant med de andra, lägg sedan ihop båda så alla fyra längderna sitter ihop. om ni tittar på änden av längden så ser ni att det blir shack rutor.

  11. Anders:

    0 stjärnor

    Precis som flera andra upplevde blir det bara smulor av allting. Att det skulle gå att "rulla ut" denna smulblandning till något annat än en lång rad smulor känns inte troligt. Följde ändå receptet till punkt och pricka. Bortkastad tid.

  12. Petra:

    Min blev också smulig men man får ta det försiktigt o ha tålamod så går det

  13. Kicki:

    1 stjärnor

    Alldeles för kladdig deg dessvärre. Svårbakad trots att schackrutor normalt sett är något av det enklaste man kan göra.

  14. Receptcentralen.se:

    4 stjärnor

    @ anders och kicki med flera
    Det är fan inte lätt att göra recept när en upplever det som att degen trillar sönder och en tycker den är kladdig. Detta recept är ett klassiskt recept på denna kaka. Ni kanske ihar fel på era våga eller så är bakning inte er grej helt enkelt eller. Vi har bakat kakorna på bilden med detta recept. Vad mer kan vi göra.

  15. Kerstin:

    4 stjärnor

    Jag har bakat dessa och kan bara säga till de som fått smuliga degar:
    Har ni låtit smöret bli ordentligt varmt? När det är kylskåpskallt så är det rätt stelt. I rumstemperatur blir det dock nästan flytande. Om ni trots rumsvarmt smör tycker att det blir för smuligt, så tillsätt endast 4,5dl mjöl. Det gjorde jag. Ser man att degen då är lite för kladdig istället, så tillsätter man den sista halva decilitern. Svårare är det inte!

    Jag tipsar även om att rulla rullarna och lägga dem i ordning på varandra INNAN ni stoppar dem i kylen. Då slipper ni rulla kall deg (kan smula) och ni slipper skära i eventuell kladdig deg.

    Ett annat tips från mig är att tillsätta 1 msk vaniljsocker i den ljusa halvan av degen. Blir supersmarrigt :)

  16. Fanny:

    5 stjärnor

    Tack för grymt recept! Det gick superbra att baka, var lite smuligt först men jag la ut smulet på bakbordet och knådade på det viset till en deg. Jag färgade även den vita degen grön med karamellfärg. Mums!

  17. Kalle:

    4 stjärnor

    Gott! :)
    Jag hade också två smulhögar som inte gick att forma när jag blandat ihop ingredienserna. Jag hällde i en skvätt vatten och vips gick det bra att forma till längder

  18. supersnällasilversarah:

    För oss som ej har köksvåg ;-)
    270g vetemjöl = 4.5 dl (lite drygt)

  19. Nina:

    5 stjärnor

    Mina blev jättebra trots att jag brukar misslyckas med min bakning! Tack!! :)

  20. bloberyy:

    2 stjärnor

    jag tycker kakorna blev mycket torra!:(

  21. Zaza:

    5 stjärnor

    Helt perfekt, varken smuligt eller kletigt!

  22. Dubbeldos:

    5 stjärnor

    Mega goda kakor, hade inga problem alls! Perfekt!

  23. Cornelia:

    5 stjärnor

    Super Goda! :DD

  24. Lisa:

    5 stjärnor

    Det var ett jävla gnäll ..Sluta baka istället.

  25. Madelene:

    3 stjärnor

    Välte kakao i golvet, smulig deg, förstörd deg... Men efter mitt tredje försök gick det äntligen hela vägen fram! Då skrattar man åt sig själv hur simpla misstag man gjorde! Baka är glädje!

  26. Sandra Sjöblom:

    4 stjärnor

    Hej

    Nu slänger jag bara in en fråga. Min farmor brukade göra runda kakor, fast med samma deg som till dessa med både brun och vit deg, men hon gjorde så att det såg ut som en blomma i mitten av kakan med den bruna degen. Någon som vet hur man gör vore jag tacksam om ni kunde maila mig och berätta. Min mailadress är hallerum21@hotmail.com
    Gjorde dessa här om dagen, blev två små burkar, dom var slut på kvällen när alla barnen hade gått och lagt sig.

Totalbetyg: 3,8 baserat på 15 betyg

Kommentera detta Schackrutor recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013