Recept pistaschbitar

Hoppa till innehållet
Recept centralen

PistaschbitarStjärnrecept

Denna goda chokladdoppade kaka har en härlig arom av äkta pistaschmandel och inte någon naturidentisk pistaschpasta som används på många ställen. Den eleganta chokladen Pur Caribé balanserar mandeltonerna, och brytningen av lite orangeblomvatten och Kirschwasser eller rom gör kakan till en exklusiv matupplevelse. Tänk på att inte baka botten för länge, den ska vara mjuk och saftig med härlig mandelarom.

Förvara pisraschbitarna i kyl. De är hållbara i ca 14 dagar men går bra att frysa in.

Receptet är hämtat ur boken 277 sorters kakor (Norstedts). Köp den på Bokus för 229 kr.

Utskriftsvänlig version

Pistaschbitar med sökord som pistaschnötter, kaka, choklad, mörk choklad och jan hedh

Ingredienser (50 portioner)

  • Pistaschmassa:
  • 150 g pistaschmandel
  • 100 g skalad sötmandel
  • 250 g strösocker
  • 250 g smör
  • 250 g ägg (ca 5 st)
  • 50 g vetemjöl
  • 3 droppar orangeblomvarren (finns i arabiska butiker)
  • 2 cl Kirschwasser eller mörk rom
  • 1 droppe grön färg, helst växtfärg
  • 10 g socker att strö över
  • 400 g mörk choklad, helst Valrhona Grand Cru Pur Caribé 66 procent, till doppning
  • 50 g hackade pistaschmandlar till dekor

Tillagning

  1. Dag 1: Gör en så kallad tpt på mandel och socker genom att köra den i en foodprocessor eller mixer med tandad kniv till ett fint pulver.
  2. Blanda det med det rumstempererade smörer till en smidig massa.
  3. Tillsätt de rumsrempererade äggen ett och ett.
  4. Sikta ner vetemjölet och vänd in det med en slickepott. Tillsätt orangeblomvatten, sprit och en droppe grön färg.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Fodra en bakplåt med kanter med bakplåtspapper. Stryk ur pistaschmassan så jämnt som möjligt på bakplåten med hjälp av en palett.
  7. Baka botten gyllenbrun i ca 35-40 minuter. Kontrollera med en sticka att den är genombakad.
  8. Låt svalna och täck med plastfilm. Ställ i kylen till nästa dag.
  9. Dag 2: Strö socker ovanpå den bakade ytan och skär loss den från plåten med en liten kniv.
  10. Lägg på ett bakplårspapper och en bakplåt. Vänd kapseln uppochner och plocka bort plåten.
  11. Skär upp kapseln i 1½ cm breda och 5 cm långa längder med hjälp av en linjal och en skarp kniv som doppas i varmt vatten.
  12. Temperera chokladen.
  13. Doppa hela de uppskurna bitarna med skinnsidan uppåt i chokladen med hjälp av en gaffel.
  14. Dra av överflödig choklad på bunkens kant och sätt av dem på bakplåtspapper.
  15. Strö lite hackad pistaschmandel ovanpå och låt stelna.

Kommentera detta Pistaschbitar recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013