Pepparkakshus

Att baka sitt eget pepparkakshus är ett trevligt, men tidskrävande, julpyssel. Men det är inte svårt att baka ett pepparkakshus om man bara är noggrann har lite tålamod. Kom dock ihåg att degen till pepparkakshuset måste göras dagen innan man ska baka det. Pepparkakshusdegen är väl tilltagen så man kan gör lite reservbitar om olyckan skulle råka vara framme.

Ingredienser (1 portion)

1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör eller margarin
¾ msk mald kanel
¾ msk mald ingefära
½ malda kryddnejlikor
1 ½ dl mjölk
8 dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakningen
½ msk bokarbonat
Sammanfogning
1 dl strösocker
4 msk sirap
Dekoration
kristyr
non-stop och annat godis
bomull

Tillagning

Dag 1: Smält smör, strösocker och sirap i en kastrull med tjock botten.

Blanda smörsocker-blandningen med resten av ingredienserna till pepparkaksdegen.

Blanda väl.

Svep in degen i folie och ställ i kylskåp över natten.

Dag 2: Skär ut mallar i papper eller kartong till de olika pepparkakshusdelarna.

Sätt ugnen på 200 grader.

Kavla ut pepparkaksdegen på ett mjölat bakbord. Den ska vara 2-3 mm tjock. Tillsätt mer mjöl om degen trillar sönder.

Lyft upp degen och vänd den. Detta minskar risken för att den drar ihop sig när man skär ut bitarna.

Lägg på mallarna och skär ut de olika delarna av huset. (Gör gärna några extra delar att ha i reserv).

Grädda pepparkakshuset i drygt 6-7 minuter på en smörad eller bakplåtspappersbeklädd plåt.

Låt svalna på galler.

Smält ihop sammanfogningsmassan i en tjockbottnad kastrull.

Foga samman bitarna till huset. Låt torka.

Vispa ihop kristyren och dekorera med den.

Limma på non-stop på taket med hjälp av kristyren.

Ställ huset på ett fat med bomull. Låt lite bomull sticka ut ur skorstenen.

Fler liknande recept