Recept makroner

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Makroner

Makroner eller macarons är söta små biskvier med smörkrämsfyllning. Roligast blir det om man gör med olika smak. I detta recept har vi tre förslag, hallon, choklad och citron. Men det är endast ens egen fantasi som sätter gränserna för vad en makroner kan smaka. Perfekt för tjejmiddagen.

Utskriftsvänlig version

Makroner med sökord som tjejmiddag, söt, frasig, kaka och valentine

Ingredienser (20 portioner)

  • 3 dl florsocker
  • 90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
  • 1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
  • ½ dl strösocker
  • ev 5-10 droppar hushållfärg
  • Smörkräm med hallonsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk hallonsylt
  • ev. några droppar röd karamellfärg
  • Smörkräm med chokladsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • Smörkräm med citronsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 tsk pressad citron
  • ev. några droppar gul karamellfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
  3. Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
  4. Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
  5. Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
  6. Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
  8. Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
  9. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
  10. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
  11. Låt kakorna kallna.
  12. Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  13. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
  14. Vispa ner äggulan och hallonsylten.
  15. Färga med lite röd karamellfärg.
  16. Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
  17. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  18. Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
  19. Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
  20. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  21. Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
  22. Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
  23. Förvara i kylskåpet.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Fontebride (Frankrike, 145 kr, varunr: 4113)

56 kommentarer

  1. ida:

    5 stjärnor

    gott men fan vad svår det va att göra

  2. Lina:

    5 stjärnor

    Tyckte att dom var enkla att göra och grymt goda :)

  3. Maria:

    5 stjärnor

    Inte särskilt svåra att göra, men det tar i princip en hel dag. HELT SINNESSJUKT GODA!! Gjorde en halv sats hallon och en halv sats citron och råkade äta upp ALLA innan någon annan fick smaka. Det godaste jag ätit.

  4. Annika:

    Kul att höra era härliga kommentarer! Dessa ska jag baka i mitt bageri.

  5. Louise:

    5 stjärnor

    inte ett dugg svårt att göra, och vart sjukt gott =)

  6. patrik:

    Ser ut som en bajskorv. lol

  7. Lovisa:

    Misslyckades helt (kollade inte receptet helt ;D )
    men grymt goda ändå.

  8. Monica:

    5 stjärnor

    testade hallonsmaken, oj vad goda, ska göra citron nästa gång :)

  9. Maja:

    5 stjärnor

    Håller med de andra. Riktigt gott recept:D Tyvärr fick jag dem inte så höga och fina som på bilden. Vad kan det bero på?

  10. Receptcentralen.se:

    @Maja
    De på bilden är gjorda enligt receptet.

    Du råkade inte öppna ungsluckan medan de gräddades? Det kan de sjunka ihop av.

  11. Maja:

    Jag tror inte jag gjorde det... Men jag gjorde dem nog lite för små. Det blev lite mer klickar. Kan det vara avgörande för att dem sjönk?

  12. sofie:

    5 stjärnor

    Awesome!

  13. Sarah:

    5 stjärnor

    Sjukt goda och enkla att göra! Gjorde alla smaker på dubbel Saras! Ska ha med mig till mamnagruppen i morgon så får vi se vad dom tycker där. Full pott av mig i alla fall! :)

  14. AnnaLENA:

    5 stjärnor

    Bakade med hallonsylt, succé. Fantastiska. Testade även med citron men hallon slår det, tyckte vi.

  15. Anna:

    4 stjärnor

    påminner om mormors sk IngaLillskakor.

  16. Maria:

    5 stjärnor

    Bakade dessa till min dotters kalas, super goda, fina och lätta att göra :)

  17. LIZ:

    5 stjärnor

    jag gjorde dem helt perfekt tyckte att hallon var mycket bättre än citron och choklad

  18. Linda:

    5 stjärnor

    Ack så söta och superlätta att göra! De blev mycket populära bland barnen med alla härliga färger och smaker! Här kan fantasin flöda med olika smakkombinationer!!!

  19. Pernilla:

    5 stjärnor

    De var lätta och roliga att göra.
    Kul med alla färger! Bra påskgodis!

  20. anna :

    5 stjärnor

    jag har glömt att sätta de i kylskåpet tro ni att de bli dåliga. de har varit ute i flera dagar.

  21. Receptcentralen.se:

    @ anna
    Tyvärr så håller inte smörkräm så bra i rumstemperatur. Men det är ju roliga att göra så nu har du chansen igen!

  22. Moa:

    Jag fick till 74 st halvor som blev ungefär så stora som de skulle bli. Blev det fel någonstans?

  23. Wille:

    5 stjärnor

    Sjukt goda! Ett tips är att ha en bra sil, annars blir inte marängerna lika bra :) Baka flera satser på engång, dels för att det tar tid att göra dem och dels för att man äter upp en sats själv utan problem ;)

  24. kocken:

    5 stjärnor

    Schmaskschmask säger Edward Cullen (småttberusad_1918)

  25. Aianne:

    5 stjärnor

    Mina vill inte riktigt lyckas.. Hälften blev krackelerade, och de som var släta och fina hade istället ingen botten..Vad kan detta bero på? :/
    Goda är de i alla fall!

  26. Linn:

    5 stjärnor

    Dom ar enkla och super goda!!
    jag har gjoert det flera gånger med mian jömnåriga vänner själva(vi är 13)
    även vi klarar det lätt. och det är roligt att göra, men blir snabbt uppätna....:(
    haha första gången glömde vi vispa till en rodentlig maräng smet. vispa bara lite vanligt pösig, så de blev alldelles ihopsjunkna haha.

  27. Tova:

    Förstår inte hur smeten skulle ha blivit fluffig och styv? Min blev bara en smet... Slängde allt i soporna. Jättesvårt att göra.

  28. Wilma:

    5 stjärnor

    Jag provade att ha i kokos i hallon smeten, det blev superbra!

  29. Philip:

    5 stjärnor

    Använde jordgubbssylt i stället för hallonsylt i några. Också megagott!

  30. hejhej:

    5 stjärnor

    går det att göra citron-makronerna med lime? :)

  31. Michaela:):

    5 stjärnor

    Guuud vad jag älskar dessa kakor. Bakar dom minst 1gr v veckan nu :D

  32. Michela igen ;D:

    5 stjärnor

    Jag tästade att göra med hasselnötter istället för mandel AS GOTT

  33. Frida:

    Goda men svåra att få till, fast det var nog handhavande fel tror jag!

  34. Linda:

    Jag undrar om det går att göra dem utan mandel eller nötter, har allergiker i familjen?

  35. Madde:

    4 stjärnor

    Goda!
    Men mina blev väldigt fluffiga och porösa.. Kan jag ha haft i lite för mycket maräng i förhållande till "det torra"?

  36. sanna:

    kan man använda mandelmjöl ist.f. att skålla å mala hel mandel?

  37. Camilla:

    KAN MAN TA MANDELMASSA ISTÄLLET FÖR ATT SJÄLV MALA MANDEL, O DÅ SKIPPA FLORSOCKER I BISKVISMETEN???? Skulle gärna prova dem men har svårt mala mandel!! Tacksam för svar från er!!

  38. Julia:

    3 stjärnor

    Jag ska strax spritsa ut mina på en plåt men de är inte alls så där smet liknande det är rinnande innan jag hällde i alla ingredienser så var äggvitan jättelätt och fin men sen bara gick allt fel o detta var andra försöket! Känns inte bra att misslyckas för andra gången! :(

  39. två tjejer, 17 år:

    5 stjärnor

    Vi trodde att vi skulle misslyckas, men det var ett väldigt enkelt recept! Eller ja. Det var mycket hålligång och tog några...timmar men det var värt det! Vi ska bjuda en kompis på dessa när hon fyller arton! :)

  40. Emelie:

    Mums! säger jag bara!! :) jag gjorde med choklad smör kräm och det var sjukt gott :)

  41. Alexandra:

    5 stjärnor

    Supergoda och de flesta blev bra! Några sprack, men det är första gången jag gör dom! Övning ger färdighet! Jag gjorde med hallon... beroendeframkallande!!!

  42. cokiiii:

    4 stjärnor

    ass goda men litte pillit att göra men behöver ganska mycke IQ

  43. jonas:

    5 stjärnor

    Asså shiiiiit xD De var lika goda som bajs ju! ;) mmmmmmmmmmmmmmmm :3 oopsssiii, shiiit va skitnööödig jag är, ska ta och bajsa nu, och sedan äta upp det, aja men vi ses :)

    P.S! viskning: ***om du vill...får du gärna smaka lite av..du vet vad som kommer ut*** :D

  44. Skillisen:

    5 stjärnor

    Jag hade lite Dooleys i min chokladsmörkräm - blev riktigt mumsigt kan jag berätta!
    Mina blev också väldigt porösa och lättkrossade - svårt när man ska breda dem - men väldigt gott när man ska äta dem;)

  45. J och E:

    5 stjärnor

    Hoppas att de är goda, vi ska testa att göra dem snart! (:

  46. elisa:

    5 stjärnor

    Till och med misslyckade är underbara!
    Som i: Gjorde smeten och upptäckte att:
    1. Lådan under ugnen sitter fast så bakplåtar gick inte att få fram
    2. inte ett bakplåtspapper i sikte

    Det fick bli aluminiumklädda springformsbottnar, på gott och ont.
    - de fastar i folien så man får ingen slät botten på dem som macrons delarna ska ha
    - de verkar inte blir bakade på ens 15 minuter, för de var "äggvitemassekletiga" imitten.
    MEN
    (det som var gott i situationen: )
    -Herregu va goa de blev ändå! Marsipansmakade kletiga maränger, typ. Lite likt de där jättestora med chokladsåsstränger i man satte i sig när man var liten på café. Och med chokladkrämen emellan dessa halvsöndriga krispig-kletiga saker...

    Det kommer vara erat fel att beach 2012 lär gå åt helvete ;)

  47. Karin:

    4 stjärnor

    Det var jättegott! Jag gjorde med hallon, choklad, citron och lime! Limen gjorde jag på precis samma sätt som citron bara att jag tog lime istället! alla tjatar om att det ska vara så himla svårt hela tiden men jag tycker inte det! det tog bara lång tid!

  48. Elin:

    4 stjärnor

    Dem var jätte goda! gjorde en med chockladsmak <3
    När jag var yngre trodde jag att Makroner var en slags droger kaka..haha

  49. Jennie:

    4 stjärnor

    Jag provade att ha en nypa espressopulver i chokladsmeten (fyllningen). Det blev jättegott!!

  50. Alice:

    Nu tare hus i helvettette, ser Ju ut som skit!

  51. gunbritt nilson:

    Goda makroner

  52. Rebecka:

    5 stjärnor

    Lagade dessa första gången jag gjorde macrooner (typ hösten 2011) och de blev PERFEKTA. Köpte en bok med andra recept men de blev inte alls lika bra. Helt underbart recept! Tack <3

  53. M:

    NEJ, det går inte med mandelmassa! Köp färdigt mandelmjöl istället! Och. De ska INTE Se ut som på bilden ovan, de ska ha krage.

  54. Linn:

    Choklad macronerna blev bäst, ingen sprack! = ) Gör detta recept för andra gången. Hallon-,jordgubb- och choklad smak gör jag idag. I går gjorde jag hallon och jordgubb. Är väldigt lätt att gör, fast jag fick lite hjälp av min farmor. Är hos henne nu.

    Från 11 åriga Linn

  55. Linn:

    5 stjärnor

    Super gott

  56. Lotta:

    5 stjärnor

    Det är lättare att köpa färdigt mandelmjöl och slippa mala mandeln själv!
    Till fyllningen brukar jag ta philadelphiaost och blanda med lite hallon, lemon curd eller kakao. Jättegott!

Totalbetyg: 4,8 baserat på 39 betyg

Kommentera detta Makroner recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013