Limemarängpaj Magdalena

En läcker tårta/paj att fira Magdalenadagen i fruntimmersveckan med. Limemarängpajen är skapad av Terese Wikström.

Ingredienser (12 portion)

Botten
400 g digestivekex
200 g smör
20 g kanel
Limemix
6 ½ gelatinblad
250 g limejuice
160 g äggula
690 g kondenserad mjölk
rasp av 1 ½ lime eller citron
Marängtopping
110 g socker
1 vaniljstång
37 g vatten
300 g äggvita
50 g socker

Tillagning

Botten: Krossa kexen och smält smöret.

Blanda samman med kanel och tryck ut som botten i en form.

Grädda i 200 grader cirka 5 minuter. Låt svalna.

Limemix: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Smält dem på låg värme i mikron tillsammans med lite av limejuicen.

Blanda samman alla ingredienser och häll blandningen på bottnen.

Kyl eller frys in. Tinar i kyl på cirka 30 minuter.

Marängtopping: Häll socker, vaniljstång och vatten i en kastrull utan att röra eller vispa!

Sätt kastrullen på spisen och koka till 122 grader (här måste du använda en termometer).

Då sockerlagen i kastrullen är 110 grader börjar du vispa äggvita och socker till en maräng i en bunke. Vispa på mellanhastighet och fortsätt även då du hällt över den 122 grader varma sockerlagen.

Vispa tills marängens temperatur sjunkit till cirka 30 grader.

Klicka därefter över marängen på tårtan.

Bränn av ytan med en gasbrännare.

Fler liknande recept