Recept kanelbullar med mandelmassa

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Kanelbullar med mandelmassa

Saftiga och goda kanelbullar med mandelmassa som fyllning. Kan bakas både som snurror och överbakade bullar med fyllning.

Vi har även ett recept på vanliga kanelbullar.

Utskriftsvänlig version

Kanelbullar med mandelmassa med sökord som kanel, kardemumma, smör, socker och fikabröd

Ingredienser (40 portioner)

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g rumstempererat smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl vit sirap
  • 1 ½ tsk mald kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 15-16 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 50 g rumsvarmt smör
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk mald kanel
  • Penslig och garnering
  • ägg
  • pärlsocker

Tillagning

  1. Smula jästen i skålen till en matberedare.
  2. Smält smöret och häll därefter på mjölken och värm fingervarmt.
  3. Häll degvätskan på jästen och kör några varv till jästen löst sig.
  4. Häll det mesta av mjölet samt sirap, salt och kardemumma i matberedarens skål.
  5. Kör matberedaren kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter.
  6. Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 1 timme.
  7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  8. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  9. Dela degen i två bitar och kvala ut till c:a 35 x 40 cm.
  10. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.
  11. Rulla ihop från långsidan.
  12. Skär varje rulle i 20 bitar.
  13. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt.
  14. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa c:a 30 minuter.
  15. Sätt ugnen på 250 grader.
  16. Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst.
  17. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  18. Grädda bullarna mitt i ugnen 7-8 minuter.
  19. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

19 kommentarer

  1. johanna:

    hur göör man om man nt ens har en matberedare?

  2. Sanna:

    Använder en elvisp med degkrokar!

  3. Jossan:

    4 stjärnor

    Jag knådade för hand och det blev kanon bra!! Kanske att fyllning skulle vara lite mera....

  4. RogerRabbit:

    3 stjärnor

    Blev precis färdig med bullarna..
    Jag knådade också för hand,fungerade väldigt bra.
    Fyllningen var ganska lite, men fixade det enkelt med lite extra mandelmassa/smör.
    Smakar fantastiskt.

  5. Anna:

    3 stjärnor

    Blev himla fina bullar! Tycker dock att 225 grader på ugnen fungerade bäst. Undrar hur ni andra gjorde med fyllningen? Lite svårt att "bre ut" på degen, tjockt, klibbigt och svårhanterligt...men gott:)

  6. Annti:

    jag rev mandelmassan över jag. funkar bäst för mej ;)

  7. Sara:

    Nu har jag inte provat just detta receptet men varje gång jag bakar bullar så blir fyllningen(efter jag tagit ut bullarna ur ugnen)väldigt torr, den blir inte så tjock o klibbig som i bullarna man köper i affären.
    Så det jag undrar är: blir fyllningen god med detta receptet?
    om det gör det så kommer jag direkt ta fram mina bakredskaper och ingredienser och baka bullar med detta recept! :)
    Hör av er snälla :)

  8. Receptcentralen.se:

    @ sara:

    Det hemmabagaren oftast gör fel på när det gäller kanelbullar är att man snålar med just fyllningen, "för att gör dem lite nyttigare", det är direkt korkat och det gör knappast konditorier/7-Eleven när de gör sina. Bred på med rejäl med fyllning! Vill man äta nåt nyttigt ska man göra nåt annat än kanelbullar.

  9. Anna:

    Jag brukar värma smöret i kastrull till väldigt mjuk konsistens (inte smälta helt) och sedan röra i socker mm. Då blir det jättelätt att bre ut över degen med en slickepott.. :)

  10. jögge75:

    5 stjärnor

    Gjorde bullarna med en 5 åring och en 3 åring...Bullarna blev kanon,gjorde exakt efter receptet.:)

  11. Tina:

    5 stjärnor

    Super goda!!!! Gjorde dubbel sats på fyllningen!! Mums!!

  12. Peter Bengtsson:

    4 stjärnor

    Gjorde kanelbullarna med min 9-åriga dotter och de blev mycket bra- men fyllningen är för snålt tilltagen. 50 % mer mandelmassa och smör använde jag och det blev supergott.

  13. siwan:

    5 stjärnor

    Kanelsnäckor blir mycket godare om man inte använder formar.

  14. Sofie:

    4 stjärnor

    Jag använder minst lika mycket smör som mandelmassa och dubblar fyllningen så blir den perfekt att breda ut och det blir kladdiga saftiga bullar!

  15. Christine:

    4 stjärnor

    Följde era råd om mer fyllning och de blev jättegoda! Väldigt enkel smet att jobba med det gillade jag. Använde mig inte av vitsirap utan 0,75dl socker. Komplicerade med lite kesella för att få degen lite smidigare eftersom jag ej använt sirapen.

  16. PATRIK:

    0 stjärnor

    SKULLE HA SATT I MY LITLE PONYSAR I STÄLLET FÖR BÄTTRE RESULTAT!!!!!!!

  17. Hans:

    5 stjärnor

    Lätt som en plätt, och gott som en..kanelbulle.
    Hällde i en liten skvätt flytande margarin i fyllningen, den blev lätt & smidig att bre ut.

  18. Jossan:

    4 stjärnor

    blev väldigt goda men gjorde dubbel sats på fyllningen!!

  19. Cecilia:

    4 stjärnor

    Jättegoda kanelbullar, kommer dock att göra 1 1/2 sats av fyllningen nästa gång!

Totalbetyg: 3,8 baserat på 13 betyg

Kommentera detta Kanelbullar med mandelmassa recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013