Goda och enkla kanelbullar till barnkalaset eller eftermiddagsfikan. Kardemumman ger extra karaktär till själva degen. Kan även flätas ut till längder eller kransar.
Kanelbullar med kardemumma
Ingredienser (40 portion)
10-11 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
150 g smör
1 pkt jäst
4 dl mjölk
2 msk malen kanel
ägg till pensling
pärlsocker
Tillagning
Häll det mesta av mjölet samt 1 dl strösocker, salt och kardemumma i en matberedares skål.
Klicka i 50 g smör och smula över jästen.
Värm mjölken till fingervarm. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg, c:a 5 minuter.
Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.
Kör sedan några varv i maskinen.
Tag därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.
Kavla degen till en platta, bred på resten av smöret och strö över 1 dl socker och kanelen.
Rulla ihop och skär rullen i bitar. Ställ bullarna med snittytan uppåt på plåtar, täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Sätt in plåten mitt i ugnen, låt bullarna grädda i 8-10 minuter, tills de fått fin färg.
Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under bakduk.