Italiensk citronpaj

Frasig och god italiensk paj med nästan bedövande god citronsmak.

Citronpajen kan serveras både ljummen och kall.

Ingredienser (8 portion)

3 ½ dl vetemjöl
125 gram smör
1 msk strösocker
1 krm salt
2 äggulor
2 msk mjölk
Fyllning
1 ½ dl färskpressad citronsaft
finrivet skal av 3 citroner
1 ½ dl socker
3 ägg
3 äggulor
1 ask (250 g) mascarpone
Övrigt
1 msk solros- eller rapsolja
1 ½ msk florsocker

Tillagning

Blanda samman mjöl och smör med fingertopparna.

Tillsätt övriga degingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform lite över kanten.

Rulla en kavel över kanterna och ta bort överflödig deg.

Ställ formen i kylskåp i c:a 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda citronsaft, citronskal och strösocker och rör om tills sockret löst sig ordentligt.

Blanda försiktigt ner ett ägg och en äggula i taget.

Tillsätt mascarponen och rör om till en slät smet.

Fördela citronfyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen tills den stelnat, 40-45 minuter. Lägg försiktigt över aluminumfolie på slutet om fyllningen får för mycket färg.

Låt citronpajen svalna något.

Pudra över florsocker och servera.

Fler liknande recept