Hallontårta

Somrig tårta med läskande citronkräm och ljuvliga färska hallon.

Ingredienser (10 portion)

Citronkräm
2 gelantinblad
3 ägg
2 dl socker
1 ½ citron, rivet skal och saft
2 dl vispgrädde
Sockerkakasbotten
4 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Garnering
2 dl vispgrädde
hallon
citronmelissblad

Tillagning

Sätt ugnen på 250 grader.

Citronkräm: Lägg gelantinbladen i blöt.

Lägg ägg, socker, rivet citronskal och pressad citron i en kastrull.

Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar, c:a 3-5 minuter.

Ta kastrullen från värmen. Krama vätskan ur gelantinbladen och rör ner dem i krämen.

Låt kallna.

Vispa grädden och vänd ner den i citronkrämen.

Ställ kallt att svalna.

Sockerkakasbotten: Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda samman mjöl med bakpulver.

Rör ner mjölet i smeten.

Bred ut smeten på en bakplåtspappersbeklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen c:a 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper.

Lägg långpannan över kakan och låt den kallna.

Bred knappt hälften av krämen över remsorna.

Skär kakan i 6 remsor, 4-5 cm breda.

Ta ett fat och börja snurra en remsa mitt på fatet. Fortsätt snurra alla remsorna runtom.

Bred resterade kräm över tårtan.

Garnering: Vispa grädden och bred ut den ovanpå tårtan.

Garnera med hallon och citronmelissblad.

Fler liknande recept