Recept godis http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/godis/ Recept godis. Recept från Receptcentralen.se Mon, 21 Oct 2019 07:14:47 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Knäck i mikron http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knack-i-mikron/ Supersnabbt julgodis som görs i mikrovågsugn. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knack-i-mikron/

Supersnabbt julgodis som görs i mikrovågsugn.

Ingredienser (30 portioner)

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 msk smör
  • ca 10 skållade sötmandlar
  • 1 dl ljus sirap

Tillagning

  1. Blanda grädde, sirap, socker i en mikrovågssäker skål som rymmer minst 1 ½ liter.
  2. Ställ in skålen i mikron utan lock och kör på full effekt 9-10 minuter. Är den inte det så kör man någon minut till.
  3. Ta ut och testa med termometern som ska visa 122 grader.
  4. Hacka mandeln och rör ner den och smöret i smeten.
  5. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna och förvara i kyl.
]]>
recept Thu, 4 Nov 2010 20:51:24 +0100
Knäckäpplen http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knackapplen/ När man vill få lite extra gammaldags känsla är knäckäpplen oslagbara! Skär gärna till egna pinnar av björk och stick ner i äpplena. Knäckäpplen är en verklig färskvara så mumsa i er dem samma dag som de tillagas. Använd en hushållstermometer som tål hög temperatur eller prova om sockersmeten är klar genom tipset i beredningen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knackapplen/

När man vill få lite extra gammaldags känsla är knäckäpplen oslagbara! Skär gärna till egna pinnar av björk och stick ner i äpplena.

Knäckäpplen är en verklig färskvara så mumsa i er dem samma dag som de tillagas.

Använd en hushållstermometer som tål hög temperatur eller prova om sockersmeten är klar genom tipset i beredningen.

Ingredienser (8 portioner)

  • 8 pinnar
  • 8 små röda äpplen, gärna Ingrid Marie
  • 2 dl riven kokos
  • Sockerlag
  • 6 dl strösocker
  • ¾ dl vatten
  • 2 msk glykos
  • 7-8 droppar röd karamellfärg

Tillagning

  1. Koka ihop socker, vatten och glykos i en kastrull tills blandningen är ca 140 grader. Man kan också prova om sockerlagen är klar genom att doppa en pinne i lagen och sedan doppa den i ett glas med kallt vatten. Stelnar sockerlagen är den klar.
  2. Rör i karamellfärgen.
  3. Stick pinnarna i äpplena. Häll kokosen på ett fat.
  4. Doppa äpplena ett och ett i sockerlagen och rulla dem genast i kokos. Låt kallna på ett bakplåtspapper.
]]>
recept Thu, 28 Oct 2010 18:37:14 +0100
Pistaschbitar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pistaschbitar/ Denna goda chokladdoppade kaka har en härlig arom av äkta pistaschmandel och inte någon naturidentisk pistaschpasta som används på många ställen. Den eleganta chokladen Pur Caribé balanserar mandeltonerna, och brytningen av lite orangeblomvatten och Kirschwasser eller rom gör kakan till en exklusiv matupplevelse. Tänk på att inte baka botten för länge, den ska vara mjuk och saftig med härlig mandelarom. Förvara pisraschbitarna i kyl. De är hållbara i ca 14 dagar men går bra att frysa in. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pistaschbitar/

Denna goda chokladdoppade kaka har en härlig arom av äkta pistaschmandel och inte någon naturidentisk pistaschpasta som används på många ställen. Den eleganta chokladen Pur Caribé balanserar mandeltonerna, och brytningen av lite orangeblomvatten och Kirschwasser eller rom gör kakan till en exklusiv matupplevelse. Tänk på att inte baka botten för länge, den ska vara mjuk och saftig med härlig mandelarom.

Förvara pisraschbitarna i kyl. De är hållbara i ca 14 dagar men går bra att frysa in.

Ingredienser (50 portioner)

  • Pistaschmassa:
  • 150 g pistaschmandel
  • 100 g skalad sötmandel
  • 250 g strösocker
  • 250 g smör
  • 250 g ägg (ca 5 st)
  • 50 g vetemjöl
  • 3 droppar orangeblomvarren (finns i arabiska butiker)
  • 2 cl Kirschwasser eller mörk rom
  • 1 droppe grön färg, helst växtfärg
  • 10 g socker att strö över
  • 400 g mörk choklad, helst Valrhona Grand Cru Pur Caribé 66 procent, till doppning
  • 50 g hackade pistaschmandlar till dekor

Tillagning

  1. Dag 1: Gör en så kallad tpt på mandel och socker genom att köra den i en foodprocessor eller mixer med tandad kniv till ett fint pulver.
  2. Blanda det med det rumstempererade smörer till en smidig massa.
  3. Tillsätt de rumsrempererade äggen ett och ett.
  4. Sikta ner vetemjölet och vänd in det med en slickepott. Tillsätt orangeblomvatten, sprit och en droppe grön färg.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Fodra en bakplåt med kanter med bakplåtspapper. Stryk ur pistaschmassan så jämnt som möjligt på bakplåten med hjälp av en palett.
  7. Baka botten gyllenbrun i ca 35-40 minuter. Kontrollera med en sticka att den är genombakad.
  8. Låt svalna och täck med plastfilm. Ställ i kylen till nästa dag.
  9. Dag 2: Strö socker ovanpå den bakade ytan och skär loss den från plåten med en liten kniv.
  10. Lägg på ett bakplårspapper och en bakplåt. Vänd kapseln uppochner och plocka bort plåten.
  11. Skär upp kapseln i 1½ cm breda och 5 cm långa längder med hjälp av en linjal och en skarp kniv som doppas i varmt vatten.
  12. Temperera chokladen.
  13. Doppa hela de uppskurna bitarna med skinnsidan uppåt i chokladen med hjälp av en gaffel.
  14. Dra av överflödig choklad på bunkens kant och sätt av dem på bakplåtspapper.
  15. Strö lite hackad pistaschmandel ovanpå och låt stelna.
]]>
recept Sun, 10 Oct 2010 20:02:25 +0100
GI-godis http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gi-godis/ Godis som är mycket nyttigare än vanligt lösgodis och dessutom godare. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gi-godis/

Godis som är mycket nyttigare än vanligt lösgodis och dessutom godare.

Ingredienser (20 portioner)

  • ½ dl skållad och grovhackad mandel
  • ½ dl gojibär
  • 100 g mörk choklad (70%)
  • eller
  • ½ dl grovhackade cashewnötter
  • ½ dl torkade tranbärbär
  • 100 g mörk choklad (70%)

Tillagning

  1. Smält chokladen i ett vattenbad.
  2. Blanda chokladen med ¾-delar av nötterna och häll i små formar.
  3. Garnera med de resterande nötterna och bären.
  4. Låt stelna (ställ in i kylskåpet om det är bråttom).
]]>
recept Sat, 20 Mar 2010 20:34:29 +0100
kokoschoklad http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/Kokoschoklad/ Chokladbar som påminner väldigt mycket om bounty. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/Kokoschoklad/

Chokladbar som påminner väldigt mycket om bounty.

Ingredienser (16 portioner)

  • 50 g smör
  • ½ dl vit baksirap
  • ½ dl florsocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 150 kokosflingor
  • 150 g mjölkchoklad

Tillagning

  1. Blanda allt utom kokos och mjölkchoklad i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka tills smeten tjocknat. Det tar c:a 10-15 minuter.
  3. Häll i kokosflingor
  4. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper.
  5. Ställ in i kylen någon timme.
  6. Dela i bitar med en vass kniv.
  7. Smält mjölkchokladen i vattenbad.
  8. Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.
  9. När bitarna stelnat. Förvara i tillsluten burk i kylen.
]]>
recept Mon, 21 Dec 2009 21:29:17 +0100
Enkel fudge http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-fudge/ Ett enkelt recept på chokladfuge med mörk choklad och pistagenötter. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-fudge/ Ett enkelt recept på chokladfuge med mörk choklad och pistagenötter.

Ingredienser (50 portioner)

  • 300 g mörk choklad
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 30 g smör
  • 150 g skalade och saltade pistagenötter

Tillagning

  1. Bryt ner chokladen i bitar i en tjockbottnad kastrull och häll på den kondenserade mjölken.
  2. Värm upp så allt får smälta ihop.
  3. Rör ner smöret och rör om väl.
  4. Ta kastrullen från plattan och rör ner pistagenötterna.
  5. Häll upp fudgen i en bakplåtspappersklädd form ca 15x25 cm.
  6. Låt svalna i rumstemperatur, täck sedan med lock eller plastfolie och låt stå i kylskåpet ett par timmar.
  7. Skär fudgen i ca 50 bitar med en vass kniv.
]]>
recept Sun, 20 Dec 2009 11:39:31 +0100
Snöbollar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snobollar/ Kokosbollar med vitchoklad är perfekt julgodis. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/snobollar/

Kokosbollar med vitchoklad är perfekt julgodis.

Ingredienser (20 portioner)

  • 200 g vit blockchoklad
  • 2 ½ dl kokosflingor
  • 1 msk pressad citron
  • Till dekorationb
  • kokosflingor
  • florsocker

Tillagning

  1. Smält chokladen på låg värme i ett vattenbad.
  2. Tillsätt kokosflingor och pressad citron.
  3. Låt smeten bli ljummen.
  4. Forma små kulor av smeten och rulla i kokos och sen i florsocker och lägg på ett fat.
  5. Ställ in i kylen till snöbollarna har stelnat.
]]>
recept Sat, 19 Dec 2009 22:41:19 +0100
Vaniljfudge http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vaniljfudge/ Läcker fudge som med vanilj- och limesmak och vit choklad. Förvara fudgen i lådor i kylen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/vaniljfudge/

Läcker fudge som med vanilj- och limesmak och vit choklad. Förvara fudgen i lådor i kylen.

Ingredienser (24 portioner)

  • 3/4 dl vispgrädde
  • 225 g strösocker
  • 75 g smör
  • 1 msk honung
  • 50 g hackad vit choklad
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • skalet av en lime

Tillagning

  1. Värm försiktigt vispgrädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning.
  3. Låt koka utan lock till 116 grader. Mät med en bra termometer, helst elektronisk.
  4. Ta kastrullen från plattan och låt svalna en aning (under 100 grader.
  5. Rör ner vit choklad, vaniljsocker och limeskal. Vispa tills smeten är väl blandad och krämig.
  6. Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper. Låt svalna något.
  7. Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar. Låt kallna.
  8. Förvara bitarna i plastlådor i kylen.
]]>
recept Thu, 17 Dec 2009 07:12:27 +0100
Makroner http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/makroner/ Makroner eller macarons är söta små biskvier med smörkrämsfyllning. Roligast blir det om man gör med olika smak. I detta recept har vi tre förslag, hallon, choklad och citron. Men det är endast ens egen fantasi som sätter gränserna för vad en makroner kan smaka. Perfekt för tjejmiddagen. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/makroner/

Makroner eller macarons är söta små biskvier med smörkrämsfyllning. Roligast blir det om man gör med olika smak. I detta recept har vi tre förslag, hallon, choklad och citron. Men det är endast ens egen fantasi som sätter gränserna för vad en makroner kan smaka. Perfekt för tjejmiddagen.

Ingredienser (20 portioner)

  • 3 dl florsocker
  • 90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
  • 1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
  • ½ dl strösocker
  • ev 5-10 droppar hushållfärg
  • Smörkräm med hallonsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk hallonsylt
  • ev. några droppar röd karamellfärg
  • Smörkräm med chokladsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • Smörkräm med citronsmak
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 tsk pressad citron
  • ev. några droppar gul karamellfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
  3. Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
  4. Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
  5. Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
  6. Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
  8. Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
  9. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
  10. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
  11. Låt kakorna kallna.
  12. Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  13. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
  14. Vispa ner äggulan och hallonsylten.
  15. Färga med lite röd karamellfärg.
  16. Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
  17. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  18. Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
  19. Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
  20. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  21. Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
  22. Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
  23. Förvara i kylskåpet.
]]>
recept Mon, 31 Aug 2009 17:04:00 +0100
Sugarpaste http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sugarpaste/ Sugarpaste, eller sockerpasta, kallas ibland vit marsipan, men egentligen har det inte mycket med marsipan att göra, förutom florsockret. Man kan givetvis färga in sin sugarpaste med hushållsfärg om man så önskar. Receptet räcker till en stor prinsesstårta. Glukos och glycerol köps enklast på Apoteket. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/sugarpaste/

Sugarpaste, eller sockerpasta, kallas ibland vit marsipan, men egentligen har det inte mycket med marsipan att göra, förutom florsockret. Man kan givetvis färga in sin sugarpaste med hushållsfärg om man så önskar.

Receptet räcker till en stor prinsesstårta.

Glukos och glycerol köps enklast på Apoteket.

Ingredienser (1 portion)

  • 1 msk gelatinpulver
  • 4 msk kallt vatten
  • 1 ¼ dl vit sirap
  • 1 tsk glukos
  • 1 msk glycerol
  • 2 msk kokosfett
  • 14-17 dl florsocker siktat

Tillagning

  1. Blanda gelatinet i det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat.
  2. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt löst sig.
  3. Tillsätt den vita sirapen, glukos och glycerol. Blanda väl.
  4. Rör i kokosfett och drag bort från värmen precis innan det smält helt.
  5. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
  6. Häll nu i 7 dl av florsockret i en bunke och forma en grop mitt i.
  7. Häll den fingervarma blandningen i gropen och rör med en träslev. Blanda succesivt i restrerande florsockret tills kladdigheten försvinner.
  8. Fortsätt att knåda tills sugarpasten är len och följsam och inte fastnar på dina händer.
  9. Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mer florsocker. Är den för hård, tillsätt lite vatten.
  10. Den sugarpaste som inte används direkt kan förvaras i lufttät burk i svalen.
  11. När du ska använda den tar du fram den och knåda den mjuk igen.
]]>
recept Mon, 24 Aug 2009 18:28:12 +0100
Mandelkyssar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mandelkyssar/ Luftiga marängkakor med härlig mandelsmak. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/mandelkyssar/

Luftiga marängkakor med härlig mandelsmak.

Ingredienser (20 portioner)

  • 2 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl hackad skållad mandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Häll äggvitor och strösocker i en skål över ett vattenbad.
  3. Vispa massan i 10 minuter.
  4. Blanda i grovt hackad skållad mandel.
  5. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda marängerna i 30-40 minuter tills de känns lätta (öppna absolut inte ugnen förrän på slutet).
]]>
recept Tue, 4 Aug 2009 07:40:35 +0100
Brownies med marshmallows http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brownies-med-marshmallows/ Klassiska chokladbrownies med marshmallows i smeten. Garanterat en succé på barnkalaset. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/brownies-med-marshmallows/

Klassiska chokladbrownies med marshmallows i smeten. Garanterat en succé på barnkalaset.

Ingredienser (10 portioner)

  • 100 g mörk choklad (70% kakaohalt)
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g marshmallows

Tillagning

  1. Smält chokladen och smöret i vattenbad och låt svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Häll chokladblandningen i äggvispet och blanda väl. Vänd sedan ner mjölet blandat med bakpulvret.
  3. Hacka marshmallows (om du inte använder små) i mindre bitar.
  4. Vänd ner bitarna och häll smeten i en välsmord form. Grädda i 175 grader i 25 minuter.
  5. Låt svalna och skär sedan upp i små munsbitar.
]]>
recept Fri, 10 Jul 2009 01:53:50 +0100
Glasyr http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glasyr/ Glasyr gör vilken kaka som helst lite festligare. Glasyr kan färgas in i valfri färg och även smaksättas om man så önskar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/glasyr/

Glasyr gör vilken kaka som helst lite festligare. Glasyr kan färgas in i valfri färg och även smaksättas om man så önskar.

Ingredienser (1 portion)

  • 2-3 dl florsocker
  • 1-2 äggvitor
  • ev. hushållsfärg
  • ev. smaksättning till exempel citron

Tillagning

  1. Blanda florsocker med äggvita till önskad konsistens.
  2. Färg eventuellt in med önskad färg och smaksätt.
]]>
recept Sun, 28 Jun 2009 20:49:43 +0100
Citronkola http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronkola/ Julgodis som passar hela året runt. Variera gärna genom att använda lime istället. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/citronkola/

Julgodis som passar hela året runt. Variera gärna genom att använda lime istället.

Ingredienser (30 portioner)

  • 50 g osaltat smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 citron (finrivet skal+1 msk citronsaft)

Tillagning

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. Blanda i vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker.
  3. Koka utan lock tills smeten är 127 grader och gör ett kulprov för säkerhets skull.
  4. Tillsätt citronskal och citronsaft. Skaka kastrullen så det blandas runt (rör ej).
  5. Häll upp smeten i en låda (ca 18x12 cm) klädd med bakplåtspapper.
  6. Låt svalna.
  7. Skär eller klipp kolan i bitar och slå in i papper.
]]>
recept Tue, 23 Jun 2009 20:23:23 +0100
Hemgjorda maränger http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemgjorda-maranger/ Härliga lite sega hemgjorda maränger. Har man engång gjort egna maränger så är det svårt att gå tillbaka till köpta. Marängerna kan smaksättas med nötter eller färgas in med hushållsfärg om man så önskar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemgjorda-maranger/

Härliga lite sega hemgjorda maränger. Har man engång gjort egna maränger så är det svårt att gå tillbaka till köpta.
Marängerna kan smaksättas med nötter eller färgas in med hushållsfärg om man så önskar.

Ingredienser (30 portioner)

  • 5 äggvitor
  • 1 krm vinäger
  • 2 ½ dl strösocker
  • ev. hushållsfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum med elvispen.
  3. Tillsätt vinäger och socker och vispa ytterligare ännu fastare.
  4. Marängmassan ska vara helt fast och stanna i bunken om man vänder den upp och ner.
  5. Klicka ut maränger på bakplåtspapper.
  6. Sätt in i ugnen och grädda i knappt 1 ½ timme (öppna inte luckan).
  7. Låt svalna på galler.
]]>
recept Sun, 17 May 2009 07:42:54 +0100
Hemgjord marsipan http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemgjord-marsipan/ Att göra sin egen marsipan är inte ett dugg svårt om man har en matberedare tillhands. Hemmagjord marsipan blir dessutom mycket fräschare än marsipan som legat och möglat i butiken i flera månader. Marsipan är i grunden mandelmassa och florsocker. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemgjord-marsipan/

Att göra sin egen marsipan är inte ett dugg svårt om man har en matberedare tillhands. Hemmagjord marsipan blir dessutom mycket fräschare än marsipan som legat och möglat i butiken i flera månader. Marsipan är i grunden mandelmassa och florsocker.

Ingredienser (1 portion)

  • 200 g sötmandel
  • 200 g strösocker
  • 1 äggvita
  • 1-2 msk kallt vatten
  • 300-400 g florsocker
  • valfri hushållsfärg

Tillagning

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna fint med matberedaren.
  3. Tillsätt strösocker och se till att allt mixas.
  4. Tillsätt äggvitan och vatten och kör till en hård smet.
  5. Tillsätt florsocker i omgångar och eventuellt mer vatten.
  6. Kör tills allt blandats väl.
  7. Färga in med valfri hushållsfärg.
  8. Blir mandelmassan torr under arbetets gång kan den friskas upp med lite kallt vatten.
]]>
recept Sat, 11 Apr 2009 17:45:20 +0100
Påskgodis http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/paskgodis/ Påskgodis som man lätt gör själv hemma. Toppingen på påskgodiset kan varieras efter tycke och smak. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/paskgodis/

Påskgodis som man lätt gör själv hemma. Toppingen på påskgodiset kan varieras efter tycke och smak.

Ingredienser (30 portioner)

  • 250 g marsipan
  • gul hushållsfärg
  • 100 g marabou mörk
  • 1 tsk neutral olja (ej olivolja)
  • Förslag på topping
  • kokosflingor
  • strössel
  • hackade hasselnötter
  • silverkulor
  • syltade apelsinskal

Tillagning

  1. Färga marsipanen med några droppar gul hushållsfärg.
  2. Ta små degkluttar och forma till ägg. Ett tips är att förs forma till runda kulor och sen göra dessa ovala.
  3. Smält chokladen över ett vattenbad. Blanda med oljan till en slät smet.
  4. Doppa marsipanäggen i choklad och strö över önskad topping om så önskas.
  5. Lägg på smörpapper tills chokladen stelnat (ställ svalt om stelnandet drar ut på tiden).
  6. Förvara påskgodiset svalt. Helst i en sval eller en matkällare. Men kylskåp funkar också.
]]>
recept Sun, 5 Apr 2009 20:14:01 +0100
Chokladmaränger http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladmaranger/ Snygga och goda maränger för alla chokladälskare. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladmaranger/

Snygga och goda maränger för alla chokladälskare.

Ingredienser (30 portioner)

  • 200 g strösocker
  • 100 g äggvita (c:a 3 medelstora ägg)
  • 60 g smält mörk choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Häll strösocker och äggvita i en rostfri skål placerad över en kastrull med vatten på spisen och på högsta temperatur.
  3. Vispa med elvisp eller ballongvisp tills det blir riktigt varmt.
  4. Ta bort från värmen och vispa tills det svalnat.
  5. Vänd i chokladen lite i taget så att marängen blir snyggt marmorerad.
  6. Klicka ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Baka i ugnen c:a 35 minuter.
]]>
recept Sun, 29 Mar 2009 20:26:28 +0100
Brända mandlar http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/branda-mandlar/ Klassiskt gammeldags godis som är enkelt att göra själv hemma. Brända mandlar är dessutom ganska nyttigt, för att vara godis. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/branda-mandlar/

Klassiskt gammeldags godis som är enkelt att göra själv hemma. Brända mandlar är dessutom ganska nyttigt, för att vara godis.

Ingredienser (1 portion)

  • 100 g sötmandel
  • 1 ½ dl florsocker
  • ½ dl vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bred ut mandlarna i en ugnssäker form.
  3. Rosta mandlarna i ugnen i 15 minuter. Rör runt bland mandlarna efter halva tiden.
  4. Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en liten tjockbottnad kastrull.
  5. Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme tills sockret kristalliserar sig (tar c:a 15 minuter). Ta bort kastrullen från plattan.
  6. Höj värmen till max och ställ tillbaka kastrullen. Låt sockret smälta och bli brunt.
  7. När det börjar knäppa - dra kastrullen från värmen men fortsätt röra. Rör tills allt det kristalliserade sockret smält.
  8. Bred ut mandlarna på ett bakplåstpapper och låt dem svalna.
  9. Bryt isär dem som sitter ihop.
]]>
recept Sat, 21 Feb 2009 21:10:12 +0100
Gelégodis http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gelegodis/ Hemmagjort gelégodis som ger ungefär 40 välsmakande och fräscha bitar. En bra digital kökstermometer är ett måste för att lyckas med detta recept. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/gelegodis/

Hemmagjort gelégodis som ger ungefär 40 välsmakande och fräscha bitar. En bra digital kökstermometer är ett måste för att lyckas med detta recept.

Ingredienser (1 portion)

  • 10 gelatinblad
  • 80 g glukos
  • 1 ½ dl socker
  • 4 dl vatten
  • 10-12 droppar flytande smaksättning
  • några droppar av valfri karamellfärg
  • socker

Tillagning

  1. Olja in en form c:a 15x20 cm.
  2. Lägg ner gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  3. Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull.
  4. Koka i medelhög värme till blandningen når 122 grader.
  5. Krama ur gelationbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatinet är helt upplöst. OBS! Koka ej.
  6. Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt några droppar färg.
  7. Låt temperaturen sjunka till 70 grader.
  8. Fyll formen med gelémassan.
  9. Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten.
  10. Skär gélebitarna till önskad storlek och rulla i strösocker.
]]>
recept Fri, 13 Feb 2009 22:22:31 +0100
Krokantrulle http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/krokantrulle/ Härligt krispig rulle fylld med chokladkräm. Krokantrullar bör förvaras i kylskåp och helst serveras inom några timmar efter att de är klara. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/krokantrulle/

Härligt krispig rulle fylld med chokladkräm. Krokantrullar bör förvaras i kylskåp och helst serveras inom några timmar efter att de är klara.

Ingredienser (12 portioner)

  • 1 dl sötmandel
  • ¾ dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 1 ½ msk grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 100 g blockchoklad
  • Chokladkräm
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk kakao
  • 3 msk florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skåla, skala och hacka mandeln.
  3. Blanda mandeln, strösocker, smör, vetemjöl, grädde och sirap i en kastrull.
  4. Låt sjuda under lätt omrörning.
  5. Fördela smeten genom att klicka ut den på en papprad plåt.
  6. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.
  7. Lått svalna lite på plåten och rulla den därefter runt t.ex. en trägaffels skaft så att det blir rullar.
  8. Låt rullarna svalna.
  9. Blanda alla ingredienser till chokladkrämen.
  10. Spritsa in krämen i krokantrullarna.
  11. Smält blockchokladen försiktigt i mikron.
  12. Doppa ändarna på krokantrullarna i chokladen och lägg dem sen på en tallrik med bakplåtspapper eller liknade och ställ in i kylskåpet.
]]>
recept Sun, 8 Feb 2009 20:19:03 +0100
Enkel chokladkräm http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-chokladkram/ Ett enkelt recept på chokladkräm som kan användas som fyllningar i kakor och efterrätter. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/enkel-chokladkram/

Ett enkelt recept på chokladkräm som kan användas som fyllningar i kakor och efterrätter.

Ingredienser (1 portion)

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk kakao
  • 3 msk florsocker

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser väl.
  2. Bred eller spritsa ut det på önskat sätt.
]]>
recept Sun, 8 Feb 2009 18:36:54 +0100
Kokostryffel http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kokostryffel/ Gillar man kokos och choklad ska man inte tveka att göra dessa kokostryfflar. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/kokostryffel/

Gillar man kokos och choklad ska man inte tveka att göra dessa kokostryfflar.

Ingredienser (30 portioner)

  • 100 g mörk choklad
  • 4 msk vispgrädde
  • 3 dl kokosflingor
  • 3 dl florsocker
  • Garnering
  • kokosflingor

Tillagning

  1. Smält den mörka chokladen över vattenbad.
  2. Tag bort chokladen från vattnet och låt svalna lite.
  3. Rör i vispgrädden.
  4. Tillsätt 3 dl kokosflingor.
  5. Arbeta in florsockret, i omgångar, till en smidig massa.
  6. Ställ kallt i ungefär 2 timmar.
  7. Forma tryffelmassan till kulor som rullas i kokosflingor.
  8. Förvara svalt.
]]>
recept Fri, 9 Jan 2009 12:49:51 +0100
Hemmagjord mandelmassa http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemmagjord-mandelmassa/ Att göra egen mandelmassa är nästan enklare än att gå till affären och köpa. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemmagjord-mandelmassa/

Att göra egen mandelmassa är nästan enklare än att gå till affären och köpa.

Ingredienser (1 portion)

  • 200 g sötmandel
  • 200 g socker
  • 1 äggvita
  • 1-2 msk kallt vatten

Tillagning

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna fint med mixern.
  3. Tillsätt socker och se till att allt mixas.
  4. Tillsätt äggvitan och vatten och kör till en hård smet.
]]>
recept Tue, 6 Jan 2009 12:47:39 +0100
Chokladtryffel med Baileys http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladtryffel-med-baileys/ En god chokladtryffel med Baileys. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/chokladtryffel-med-baileys/

En god chokladtryffel med Baileys.

Ingredienser (12 portioner)

  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad, i bitar
  • ½ dl florsocker
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 cl Baileys
  • kakaopulver

Tillagning

  1. Koka upp grädden.
  2. Lägg choklad och florsocker i en bunke och slå över den kokande grädden under omrörning.
  3. Rör till en helt slät smet.
  4. Vispa i smör och Baileys.
  5. Fyll en spritspåse med smeten. Lägg i kyl att stelna.
  6. När smeten börjat att stelna, spritsa ut fem längder på smörpapper med slät tyll nummer tre. Låt sedan åter stelna i kylskåp.
  7. Dela varje längd i tio bitar och rulla dem i kakao. Förvara kallt fram till servering.
]]>
recept Wed, 31 Dec 2008 11:19:35 +0100
Rocky road http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rocky-road/ Himmelskt gott godis som är lätt att göra själv. Rocky road är främst ett julgodis, men det passar alltid när det finns gottegrisar i närheten. Det går bra att göra dubbel sats när man ändå är igång för Rocky road går åt i rasande takt. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/rocky-road/

Himmelskt gott godis som är lätt att göra själv. Rocky road är främst ett julgodis, men det passar alltid när det finns gottegrisar i närheten. Det går bra att göra dubbel sats när man ändå är igång för Rocky road går åt i rasande takt.

Ingredienser (12 portioner)

  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 100 g Marabou mörk eller annan mörk mjölkchoklad
  • 100 g mjölkchoklad
  • 5-6 marshmallows
  • 1 dl salta jordnötter
  • 12-15 Dumle
  • ½ dl skalade pistagenötter
  • ½ dl daimkulor eller crunchy strössel

Tillagning

  1. Dela chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad (håll gärna de olika chokladsorterna lite separerade)
  2. Dela marshmallowsarna i mindre bitar och hacka jordnötterna grovt.
  3. Strö ut hälften av fyllningen (marshmallowsarna, jordnötterna, dumlen, pistagenötterna och daimkulorna/crunchy strösseln) i botten på en form (c:a 25x15 cm).
  4. Häll på dem smälta chokladen och strö över andra halvan av fyllningen.
  5. Dra med en gaffel så att fyllningen täcks med choklad (men det är snyggt om man kan se ett marmorerat mönster av de olika chokladsorterna).
  6. Ställ kallt för att stelna.
  7. Skär eller bryt bitar innan servering.
]]>
recept Sat, 27 Dec 2008 15:43:15 +0100
Dajm http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/dajm/ Visst kan man köpa färdig daim, men hemgjord dajm är underbart gott julgodis som man enkelt gör själv och imponerar på släkten med. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/dajm/

Visst kan man köpa färdig daim, men hemgjord dajm är underbart gott julgodis som man enkelt gör själv och imponerar på släkten med.

Ingredienser (30 portioner)

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2-3 tsk kakao
  • 2 msk mörk sirap
  • 2 msk grädde
  • ¾ dl hackad sötmandel
  • 150 g ljus blockchoklad

Tillagning

  1. Lägg alla ingredienser, utom sötmandel och blockchoklad, i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka i 18-20 minuter. Tillsätt sötmandeln på slutet.
  2. Häll upp på bakplåtspapper.
  3. Låt stelna lite.
  4. Markera 40 rutor och låt stelna helt.
  5. Bryt eller skär rutorna.
  6. Smält blockchokladen i mikro eller över vattenbad.
  7. Doppa bitarna i den smälta chokladen.
  8. Låt stelna lite och gör ett mönster med en gaffel.
  9. Låt stelna helt och förvara svalt.
]]>
recept Thu, 25 Dec 2008 14:25:06 +0100
Knäck http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knack/ Klassiskt svenskt julgodis som håller även i vår förvirrade tid. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/knack/

Klassiskt svenskt julgodis som håller även i vår förvirrade tid.

Ingredienser (60 portioner)

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 1 dl sötmandel

Tillagning

  1. Skåla, skala och hacka mandeln.
  2. Häll alla ingedienser utom mandeln i en kastrull.
  3. Koka upp och rör om väl.
  4. Låt koka på svag värme i 35-40 minuter. Gör kulprovet (häll 1 tsk knäcksmet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en ganska fast kula är den klar).
  5. Tillsätt den hackade mandeln och rör om.
  6. Häl smeten i knäckformar och ställ dem gärna svalt.
]]>
recept Thu, 25 Dec 2008 09:22:31 +0100
Fransk julkola http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fransk-julkola/ Underbart goda chokladkolor, som är enkla att göra. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/fransk-julkola/

Underbart goda chokladkolor, som är enkla att göra.

Ingredienser (30 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 3 msk honung
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl kakao

Tillagning

  1. Mät upp allt utom kakao i en tjockbottnad ka­strull.
  2. Pudra på kakaon med hjälp av en sil.
  3. Om man har en så kan man ställ ner en karamelltermometer i kastrullen annars kan man göra ett traditionellt kulprov.
  4. Koka på rätt svag värme så att det syns små bubblor i ytan.
  5. Rör om i kolasmeten då och då under kokningen.
  6. Koka så utan lock i c:a 40 minuter eller tills termometern visar 125°. Eller gör "kulprovet" (häll c:a 1 tsk av kolasmeten i ett glas kallt vatten. När kolan går att forma till en halvhård kula är den färdig kokt).
  7. Häll upp smeten i en liten långpanna eller annan form klädd med bakplåtspapper.
  8. Låt svalna.
  9. Skär isär och vira in varje kola i smörpapper.
  10. Förvara kallt.
]]>
recept Wed, 24 Dec 2008 15:22:57 +0100
Pepparkakshus http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pepparkakshus/ Att baka sitt eget pepparkakshus är ett trevligt, men tidskrävande, julpyssel. Men det är inte svårt att baka ett pepparkakshus om man bara är noggrann har lite tålamod. Kom dock ihåg att degen till pepparkakshuset måste göras dagen innan man ska baka det. Pepparkakshusdegen är väl tilltagen så man kan gör lite reservbitar om olyckan skulle råka vara framme. http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pepparkakshus/

Att baka sitt eget pepparkakshus är ett trevligt, men tidskrävande, julpyssel. Men det är inte svårt att baka ett pepparkakshus om man bara är noggrann har lite tålamod. Kom dock ihåg att degen till pepparkakshuset måste göras dagen innan man ska baka det. Pepparkakshusdegen är väl tilltagen så man kan gör lite reservbitar om olyckan skulle råka vara framme.

Ingredienser (1 portion)

  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 g smör eller margarin
  • ¾ msk mald kanel
  • ¾ msk mald ingefära
  • ½ malda kryddnejlikor
  • 1 ½ dl mjölk
  • 8 dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakningen
  • ½ msk bokarbonat
  • Sammanfogning
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk sirap
  • Dekoration
  • kristyr
  • non-stop och annat godis
  • bomull

Tillagning

  1. Dag 1: Smält smör, strösocker och sirap i en kastrull med tjock botten.
  2. Blanda smörsocker-blandningen med resten av ingredienserna till pepparkaksdegen.
  3. Blanda väl.
  4. Svep in degen i folie och ställ i kylskåp över natten.
  5. Dag 2: Skär ut mallar i papper eller kartong till de olika pepparkakshusdelarna.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Kavla ut pepparkaksdegen på ett mjölat bakbord. Den ska vara 2-3 mm tjock. Tillsätt mer mjöl om degen trillar sönder.
  8. Lyft upp degen och vänd den. Detta minskar risken för att den drar ihop sig när man skär ut bitarna.
  9. Lägg på mallarna och skär ut de olika delarna av huset. (Gör gärna några extra delar att ha i reserv).
  10. Grädda pepparkakshuset i drygt 6-7 minuter på en smörad eller bakplåtspappersbeklädd plåt.
  11. Låt svalna på galler.
  12. Smält ihop sammanfogningsmassan i en tjockbottnad kastrull.
  13. Foga samman bitarna till huset. Låt torka.
  14. Vispa ihop kristyren och dekorera med den.
  15. Limma på non-stop på taket med hjälp av kristyren.
  16. Ställ huset på ett fat med bomull. Låt lite bomull sticka ut ur skorstenen.
]]>
recept Sun, 14 Dec 2008 09:42:13 +0100