Brytbröd

Ett brytbröd ett lätt att göra och fungerar även som extra dekoration på mat- eller buffébordet.

Ingredienser (1 portion)

50 g jäst
25 g smör, rumsvarmt
5 dl vatten, fingervarmt
1 äggula
2 tsk salt
1,4 l vetemjöl, gärna med högre proteinhalt

Tillagning

Lös jästen i en degbunke och klicka i smöret, äggulan och saltet.

Tillsätt nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt med elvispensdegkrokar eller hushållsmaskin. Låt jäsa i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

Dela degen i 20-25 bitar och forma dem till runda bullar.

Lägg bullarna tätt ihop på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Strö över mjöl. Låt jäsa minst 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Låt svalna på galler.

Fler liknande recept